Kina förväntar sig en eskalering i relationen med USA efter att folkkongressen antagit den kontroversiella nationella säkerhetslagen för Hongkong. Peking är redo för ett ”worst case”-scenario, rapporterar South China Morning Post.

Samtidigt rapporterar Global Times, en kinesisk engelskspråkig tidning med nära kopplingar till kommunistpartiet, att Kina står redo att vedergälla ifall USA försöker blanda sig i.

”Kina kan välja att införa sanktioner på amerikanska företag och stänga ned amerikanska underrättelsetjänsten i Hongkong”, sade He Weiwen, tidigare myndighetsanställd kring handelsfrågor.

ANNONS
ANNONS

Han sade att Hongkong även kan välja att införa importtullar på amerikanska produkter. USA har haft stora handelsöverskott med Hongkong under det senaste decenniet.

Kinas nationella säkerhetslag har av USA uppfattats som ett sätt att ta ifrån Hongkong dess speciella autonoma status. Det bedöms även komma att hota dess ställning som finanscentrum. USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att ett ”starkt” svar på lagen är att vänta.