Dagens PS

JUST NU: Skog för 900 miljoner kronor upp i rök

skogsbrand Sverige
Utbredda skogsbränder slår inte bara hårt mot Grekland och USA utan har även drabbat Sverige de senaste åren. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 juli 2018Publicerad: 24 juli 2018

Det konstaterar Skogsstyrelsen, enligt SVT Nyheter. När skogsbranden i Västmanland härjade för fyra år sedan gick värden för en miljard kronor förlorade. Med de skogsbränder som nu rasar i Sverige kommer den siffran att passeras med råge.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt hotar vedbrist träindustrin. Redan innan bränderna bröt ut var det brist på ved för förädling av massa, papper och trävaror för byggindustrin.

Enligt SVT Nyheter uppger SOS Alarm nu på tisdagsmorgonen att det pågår omkring 22 bränder i terräng runt om i landet. De värsta skogsbränderna finns just nu i Västernorrlands län, Gävleborgs län, Jämtlands län och Dalarnas län.

Det rör sig enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om en yta hektar som är större än skogsbranden i Västmanland 2014.

Flera byar är sedan tidigare utrymda och fler byar uppmanas till evakuering. Förutom att hemvärnet och Försvarsmakten kallats in har Sverige erbjudits hjälp från flera håll i Europa, däribland Polen Österrike, Portugal, Italien, Danmark, Litauen, Tyskland, Frankrike och Norge. Brandbekämpningsflyg, personal och helikoptrar har skickats hit eller är på väg.

Här kan du få en direktrapport och mer information om skogsbränderna.

MSB gick i går, måndag, ut med ett viktigt meddelande, VMA, om att allmänheten ska följa det utfärdade eldningsförbudet.

Det brinner även på andra håll i Europa och i världen till följd av extremvärmen. I Grekland har vid tidpunkten för denna artikel minst 50 personer omkommit och över 100 personer skadats, varav flera allvarligt, i skogsbränder som härjar nära huvudstaden Aten, rapporterar TT.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS