Miljardären Fredrik Lundberg och vd:n Helena Stjernholm träffar Li Shufu i Stockholm.

ANNONS

Di berättar om toppmötet i dag, fredag, i Stockholm mellan Volvos två storägare: Li Shufu och Fredrik Lundberg.

Helena Stjernholm, Industrivärdens vd, är också med på mötet, enligt tidningen, som uppger att näringsminister Mikael Damberg bokad tid på lördag för möte med AB Volvos nye storägare, kinesen Li Shufu, Volvo Cars-ägaren som i slutet av 2017 även seglade upp som storägare i fordonsjätten AB Volvo efter att ha Cevian Capitals aktiepost i Volvo.

Mötet i dag mellan Industrivärdens toppar, Helena Stjernholm, vd, och Fredrik Lundberg, styrelseordförande i Industrivärden, har till syfte att reda ut om de båda storägarna har samma syn på hur Volvo – Sveriges största industriföretag – ”ska styras och utvecklas”, enligt artikeln.

Frågan om ett eventuellt samarbete mellan Volvo Cars och AB Volvo kommer också att dryftas, enligt Di.

”Vi ser att det kan finnas möjligheter till samarbete mellan AB Volvo och Volvo Cars när det handlar om framtida teknikutveckling som elektrifiering och självkörande fordon”, har Victor Young, talesperson för Geely, tidigare sagt till Di medan Fredrik Lundberg deklarerat i SR:s Ekot att sådana samarbeten måste ske på marknadsvillkor – han uttryckte dock förhoppningar om kommande samarbeten de båda självständiga bolagen emellan.

I morse meddelade AB Volvos valberedning att Håkan Samuelsson, som är vd för Volvo Cars, föreslås bli omvald vid årsstämman. Någon ytterligare representant för Geely väljs inte in i styrelsen.

ANNONS
ANNONS

Valberedningen föreslår även att Carl-Henric Svanberg får fortsätta som ordförande medan ABB:s tidigare finansdirektör Eric Elzvik väljs till ny styrelseledamot i stället för Lars Westerberg, tidigare vd på Autoliv.

Apropå Carl-Henric Svanberg, Volvo-ordföranden, så har han uttryckt att Geely är en bättre ägare i fordonsjätten än Cevian med finansmannen Christer Gardell.