Jennie Nilsson (S) kliver av som landsbygdsminister och återgår som riksdagsledamot i ett försök att rädda Stefan Löfven kvar som statsminister.

ANNONS

Flera medier rapporterar om ministeravgången – där DN var först ut med nyheten – att Jennie Nilsson nu avgår som landsbygdsminister för att om möjligt rädda Stefan Löfven kvar som statsminister.

”Det är ett lätt beslut för mig”, säger Jennie Nilsson till DN.

Bakgrunden till Jennie Nilssons besked är att Sara Heikkinen Breitholtz är ersättare för Jennie Nilsson i riksdagen, och Sara Heikkinen Breitholtz är sjukskriven efter en trafikolycka i december förra året där hon är misstänkt för grovt rattfylleri.

Osäkra korten sitter med trumf

Sara Heikkinen Breitholtz är ett så kallat osäkert kort i de kommande statsministeromröstningarna och Socialdemokraterna har utan framgång bett henne att ställa sin plats till förfogande.

S-MP-C-V har tillsammans 175 mandat. M-SD-KD-L har 174 mandat och det gör att uppmärksamheten nu är stor kring de osäkra korten – riksdagsledamöterna som kan avgöra regeringsfrågan.

Det här fick Jennie Nilsson i det prekära läget att bestämma sig för att avgå – för att hennes stol inte ska stå tom när regeringsfrågan avgörs.

”Jag har beslutat att lämna in mitt entledigande som statsråd för att återinträda i riksdagen. Därmed kan jag säkerställa att riskdagen är fulltalig i de voteringar som ska göras framöver”, säger Nilsson till DN.

ANNONS
ANNONS

Stefan Löfven tackar partikollegan Jennie Nilsson på Instagram med orden ”föredömligt ansvarstagande”.

Läs även: Löfven avgick – börsen ryckte på axlarna igen [Dagens PS] »

Läs vidare: Statsvetarprofessor: ”Filureri” när Stefan Löfven avgår [Dagens PS] »