Huvudägaren staten sätter käppar i hjulen för Telias ambitioner att bli Nordens ledande telekomoperatör och styrelsen är för vek i förhandlingarna med regeringen.

ANNONS

Så kan man sammanfatta kritiken som växer i telekomjättens högsta ledning, uppger anonyma källor för Dagens Industri. Efter bolagets många skandaler de senaste åren, både mutaffärer och storläckor, har det nu börjat gnissla rejält i Telias absoluta toppskikt.

”Telias högsta ledning ser det som ett allt större problem att staten som ägare lägger en våt filt över bolaget samtidigt som styrelsen är för kraftlös. Styrelsen fokuserar på detaljer men kompromissar i de stora frågorna som är avgörande för värdeskapandet”, säger en av källorna till Di som beskriver situationen som en ”intern storm”.

För att Telia ska nå sina mål, och skapa värde för aktieägarna, krävs det att man gör förvärv och för att det ska vara möjligt krävs det i sin tur nya pengar från aktiemarknaden. Men att regeringen, med näringsminister Mikael Damberg (S), är velig i frågan om en ny emission skapar stor osäkerhet, menar uppgiftslämnare.

Att styrelsen, med ordförande Marie Ehrling, dessutom är tam i förhandlingarna om bonusar och incitamentsfrågor framhålls också som ett hinder för Telias framtid.

”Ska Telia kunna bli Nordens ledande operatör måste bolaget kunna ge ut optioner och vandra incitament för att kunna rekrytera de allra bäst. Som det är nu är det en stor utmaning att hålla ihop den befintliga koncernledningen.”

När Di kontaktar Telia vill man inte kommentera ”ryktena”.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Telia bakom ”största mutan i svensk historia” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Telia flyr miljardmarknad efter mutskandalerna [DagensPS.se] >