Här är bakgrunden till den svenska möbeljättens jubel.

ANNONS

Ikea får enligt ett löfte från regeringen extra investeringsstöd till försäljning av solceller i Sverige.

I höständringsbudgeten skjuter regeringen till ytterligare 500 miljoner kronor till satsningen under 2019.

Det här uppger Dagens Industri och berättar att möbelbjässen drar i gång med solcellsförsäljningen tillsammans med en partner, Svea Solar, redan i dag, tisdag.

Försäljningen kommer inte att ske i varuhusen utan digitalt, framgår det, men Ikea räknar med att det blir en jättesuccé med solcellerna – ”solstråle” som de kallas – och har som mål att bli en global storspelare på området.

”Det är fantastiskt skoj att vi efter flera års planering äntligen kör i gång med solceller även i Sverige. Krångliga regelverk och höga kostnader har effektivt stoppat tidigare, men efter att reglerna ändrats och lönsamheten för kunderna är bättre så är tiden mogen”, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige, till tidningen där Svea Solars styrelseordförande Björn Lind uppger att solenergi i dag står för 0,25 procent av den totala energiproduktionen i Sverige men att potentialen är långt högre än så.

ANNONS
ANNONS

Ikea tar också höjd för att solcellsmarknaden kan komma att explodera och räknar enligt artikeln med att ”ta en betydande andel av den snabbväxande miljardmarknaden”.

Jonas Carlehed konstaterar att Ikea kan erbjuda kund både en helhetslösning med konkurrenskraftiga priser på solceller.