Fordonsindustrin i Sverige mest utsatt om handelskriget mellan USA och EU förvärras.

ANNONS

USA har redan deklarerat att 100-procentiga tullar ska införas på franska lyxvaror.

Därutöver har världshandelsorganisationen WTO på nytt gett USA klartecken till USA:s tullar mot EU för varor värda 7,5 miljarder dollar.

Nordeas senioranalytiker Susanne Spector säger till SvD Näringsliv att det höjda tonläget från USA utgör en stor risk mot svensk industri.

”Det är definitivt inte positivt, och innebär en ökad risk för ytterligare protektionism och att handelskonflikten mellan EU och USA trappas upp”, säger hon bland annat.

De negativa avtrycken för industribolag på Stockholmsbörsen låter inte vänta på sig. Ståljätten SSAB backade på börsen i går på förmiddagen med 2,5 procent efter måndagens besked från USA om höjda ståltullar.

Men en annan svensk industri, bilindustrin med fokus på bilexporten, riskerar ännu hårdare slag om tullar på personbilar blir verklighet, konstaterar Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, i SvD-artikeln.

ANNONS
ANNONS

Hans analys tillsammans med svenska UD visar att amerikanska importtullar på bilar och bildelar på 25 procent kan leda till att cirka 4.000 jobb skulle försvinna för gott inom fordonsindustrin i Sverige.

Läs mer på SvD.