Inget smickrande betyg för klädjätten och Stefan Persson i ny bok. H&M slår ifrån sig.

ANNONS

I boken, ”The big boss”, totalsågar två svenska journalister det svenska klädbolaget och H&M:s huvudägare och styrelseordförande, mångmiljardären och Sveriges rikaste, Stefan Persson.

Dina Pengar i Expressen skriver om boken där skandalerna om H&M staplas på rad, bland annat hävdas det att allt mäts i tid, att personal tvingas jobba långa arbetspass med kort varsel och att arbetsklimatet kantas av skrik och giriga krav på att öka takten.

Författarna till boken har använt sig av en så kallad mullvad, en klassisk wallraff-teknik, som kallas in på en gruppjobb-intervju och blir upplyst av H&M-cheferna att allt handlar om att tjäna pengar till i stort sett vilket pris som helst.

”I ett sådant här läge, minsta lilla pengar som vi kan tjäna, det vill vi tjäna!”, säger en av H&M-cheferna enligt boken, där bland andra en inköpsassistent berättar:

”Det är som en sekt. Om man ska vara kvar på H&M ska man bara säga ja och hålla med de som bestämmer”.

H&M:s pressavdelning skriver att klädkedjan ”tar starkt avstånd från boken”.

Dina Pengar uppger att ”The big boss – så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person” är skriven av Erik Palm och Jonas Alsgren och utgiven på Norstedts förlag.

”Det jag känner är att det inte är en nyanserad bild av H&M och en bild jag inte kan känna igen mig i”, säger H&M:s Sverigechef Filip Ekvall till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Amanda Larsson på H&M:s pressavdelningen skriver i ett mejl till Dagens PS att hon önskar förtydliga att den så kallade mullvaden i den aktuella boken endast jobbade sju timmar på H&M under ett fåtal dagar, utöver en introduktionsdag, och att hon därför ”inte kunnat skapa sig en komplett och nyanserad bild över hur det är att faktiskt arbeta på H&M”.

Verkligheten speglas inte, heter det, av så kort arbetslivserfarenhet på H&M.