Modekedjan Zalando förväntar sig redovisa ett justerat rörelseresultat på mellan -90 miljoner euro och -110 miljoner euro för det första kvartalet. Tynger resultatet gör en lägre försäljning och en lagernedskrivning på 40 miljoner euro till följd av reviderade försäljningsförväntningar för nuvarande säsong, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Redan den 31 mars kom Zalando med en vinstvarning och varnade då för att siffrorna i det första kvartalet på ett betydande sätt skulle understiga analytikernas förväntningar. Det är dock först nu som Zalando släpper preliminära siffror för kvartalet.

Försäljningen, mätt i GMV, blev särskilt påverkad under mars. Det blev ett tapp på åtta procent under de tre första veckorna av mars, jämfört med året innan. Åtgärder i form av social distansering i Europa till följd av coronavirusutbrottet förklaras som bakomliggande orsak.

Sparpaket ska dämpa coronaeffekter

Bolaget kom dock efter den 30 mars att se trenden vända och tillväxten återigen öka snabbare än samma period året innan, uppges det. Tillväxten i januari och februari beskrivs som stark.

För hela första kvartalet förväntas intäktstillväxten bli 10,1-11,6 procent och GMV-tillväxten 13,1-14,3 procent.

Samtidigt lanserar bolaget en ”holistisk besparingsåtgärd” för 2020 som ska motverka de negativa effekterna från coronaviruset. Detta innefattar planerade besparingar på 250 miljoner euro i marknadsföring och omkostnader, samt minskade investeringar på 100 miljoner euro. Planen exkluderar för uppsägningar eller statliga lån.

ANNONS
ANNONS

Zalando kommer släppa sin delårsrapport för första kvartalet den 7 maj.