H&M-flopp väntas efter bojkott och virus

Uppdaterad: 29 mars 2021Publicerad: 29 mars 2021
H&M
H&M:s vd Helena Helmersson. (Foto: TT)

Analytiker spår miljardtapp i klädjätten H&M:s delårsårsrapport på grund av tredje pandemivågen och den kinesiska H&M-bojkotten.

ANNONS
ANNONS

“Kina är drygt 5 procent av bolagets omsättning i fjol och det skulle inte förvåna mig om man har en förväntan på en bättre tillväxt där”, säger SEB:s aktieanalytiker Esbjörn Lundevall till Svenska Dagbladet, som konstaterar att Hennes & Mauritz redan hårt prövade vd Helena Helmersson varnade för ett svagt kommande kvartal i samband med förra kvartalets rapportsläpp i slutet av januari.

Sedan dess har Kina inlett en bojkott av H&M:s varor och släckt möjligheterna för invånarna att handla produkter av den svenska klädbjässen på grund av ett uttalande i september om att man ser allvarligt på uppgifterna om tvångsarbete i den kinesiska provinsen Xinjiang.

Lägg där till den fortsatta coronakrisen.

“Det här kvartalet kommer att vara fortsatt tufft på grund av att nedstängningarna blivit mycket hårdare än man trodde. I Europa har pandemin fortsatt och man haft många stängda butiker. Vår bild är är ungefär densamma när det gäller förlusten”, säger Maria Landeborn, senior strateg hos Danske Bank, till SvD.

H&M uppges i dag ha 1 200 butiker stänga runt om i världen. På onsdag den 31 mars redovisar modebolaget sina nya kvartalssiffror och experterna tar höjd för en förlust i miljardklassen.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.