Dödligheten i landet lägst i Norden och knappt någon existerande virusspridning längre.

ANNONS

”Vi har inte så mycket virus kvar i samhället”, förklarar statsepidemiolog Thorolfur Gudnason på Island för Dagens Nyheter, som uppger att önationen masstestat en stor andel av sina invånare, lagt stor vikt vid smittspårning och satt personer i karantän som antingen varit i kontakt med smittade eller löpt risk för detta.

Island har även stängt företag, uppmanat invånarna till social distansering och att tvätta händerna, man har infört olika restriktioner som man nu gradvis framöver tänker lätta på.

Satsat hårt på att skydda äldre och sårbara

”Vi har försökt begränsa epidemin genom att stärka sjukvården och skydda äldre och sårbara med underliggande sjukdomar. Vi har också försökt kontrollera smittan genom aggressiv testning, så att vi inte överbelastar sjukvården”, berättar statsepidemiolog Thorolfur Gudnason i DN-artikeln.

Enligt DN toppade pandemin på Island den 5 april. Den 6 maj hade landet 1.799 coronapositiva enligt tester, och hela 97 procent av dem hade tillfrisknat – och endast tio personer dött av viruset, det vill säga 0,6 procent.

Dagens Nyheter konstaterar i likhet med Islands statsepidemiolog att landet i stort sett lyckats utrota coronaviruset.

ANNONS
ANNONS

Thorolfur Gudnason har svårt, säger han till DN, att säga om Sveriges sätt att angripa viruset med flockimmunitet är rätt väg att gå, risken finns att ”det kan resultera i en hög belastning av intensivvården och många döda”.