Den grova brottsligheten begränsar samhället och skrämmer svenska fastighets-vd:ar. ”Det är ett jätteproblem”, säger Stefan Dahlbo, vd för Fabege.

ANNONS

Som Dagens PS rapporterade om så varnar John Hedberg, vd för Creades, i bolagets halvårsrapport för den växande kriminaliteten som ett ”existensiellt samhällshot”.

Nu får han stöd av andra fastighetstoppar.

Bland annat av Per Johansson – vd för Brinova med fokus på bostäder i södra Sverige.

”Det finns all anledning till oro, både från affärsperspek­tiv och vår del i detta, men också som privatperson”, säger han till Di.

Begränsar samhället

Enligt honom riskerar den grova brottsligheten att inte bara ”begränsa samhället” men även ”medföra att människor i vissa områden knappt vågar
sig ut”.

För att få till en förändring krävs samarbete med polisen och kommunen menar Per Johansson och får medhåll av Stefan Dahlbo, vd
för Fabege, där fokus främst ligger på kontor men som även äger bostäder.

”Många fastighetsbolag har jobbat hårt, även om vi kanske ändå inte gjort tillräckligt. Men det gäller att få till bättre samarbeten”, säger Stefan Dahlbo.

ANNONS
ANNONS

För att komma till bukt med problemen måste de ”centrum som är samlingsplatser för gang­sterverksamhet” rensas upp ordentligt först.

Alternativa sysselsättningar

”Torgen är en rekryterings­bas”, klargör Stefan Dahlbo och förklarar vidare att det måste finnas alternativa sysselsättningar som utbildningar och fri­tidsaktiviteter om ungdomar ska hålla sig borta från den kriminella banan.

Han lyfter även praktikplatser för nyan­lända och långtidsarbetslösa som bra alternativ där det handlar om att ”prata med de som bor i området, inte om dem”.

”Vi kan göra hur många utredningar som helst, utan att det får effekt.”

Om fastighetsbolagen går ihop kan de rulla ut något som liknar en lösning på problemet.

”Gör vi rätt, och gör det tillsammans med kommuner och poliser, kan fastighetsbo­lagen göra en jätteskillnad.”

Läs mer: Di: Läget är akut – stoppa mordvågen i Sverige

ANNONS
ANNONS