Dagens PS

Statliga korruptionshärvan sväller - fyra anhållna

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Marja-Leena Pilvesmaa. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 jan. 2017Publicerad: 26 jan. 2017

Vid lunchtid på torsdagen kom beskedet att Björn Anderson tar timeout från jobbet som generaldirektör för Statens fastighetsverk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan kom nyheten om att han är anhållen och misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Ytterligare tre personer uppges vara anhållna, däribland myndighetens tidigare chef och hans fru.

TV4:s Kalla Fakta står bakom avslöjandet om den misstänkta korruptionshärvan vid Fastighetsverket. Polisen genomförde under onsdagen en står razzia mot myndigheten.

“Myndighetens förtroende är självklart skadat”, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på en presskonferens för en stund sedan, där Marja-Leena Pilvesmaa medverkade.

Hon har utsetts till vikarierande generaldirektör för Fastighetsverket till följd av brottsmisstankarna mot Björn Anderson.

Marja-Leena Pilvesmaa framhöll att hennes främsta uppgift blir att försöka återupprätta förtroendet för myndigheten, som enligt finansmarknadsminister Per Bolund är allvarligt skadat som en effekt av korruptionsmisstankarna.

Brottsutredningen leds av Riksenheten mot korruption och enligt TV4 Nyheterna förordnade tingsrätten i Stockholm i går offentlig försvarare för de båda misstänkta topparna vid Fastighetsverket.

TV4:s Kalla Fakta har berättat att den tidigare chefen för Fastighetsverket, Mikael Sackleen, är föremål för korruptionsmisstankar. Han är misstänkt på sannolika skäl för grov trolöshet mot huvudman och hans fru misstänks för medhjälp till brottet.

Mikael Sackleen ansvarade bland annat för förvaltningen av Rosersbergs slott, där han själv tillskansade sig en bostad – trots att det är förbjudet enligt myndighetens egna regler.

ANNONS

I korruptionshärvan förekommer även tvivelaktiga renoveringar, som Sackleen hade ansvaret för och där miljonkostnaderna hamnade hos Fastighetsverket, vilket i praktiken innebär att skattebetalarna betalat fakturorna.

“Det är en allvarlig utveckling vi ser på Statens fastighetsverk”, konstaterade Per Bolund på presskonferensen.

Även statsminister Stefan Löfven har kommenterat de graverande uppgifterna:

“Det är fruktansvärt, att vi ens ska behöva ha detta.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS