Prins Emanuel av Liechtenstein anklagas nu för att ha skjutit Rumäniens största björn. Detta samtidigt som landet tydligt förbjuder troféjakt. 

ANNONS

Nu kritiseras prinsen av miljöorganisationer för att ha skjutit vad som kan ha varit Rumäniens, och kanske hela Europas, största brunbjörn, skriver Yahoo News. 

Emanuel von und zu Liechtenstein hade fått jakttillstånd att fälla en problembjörn – en hona som trakasserade lantbrukare.

Störst inom EU

Istället siktade prinsen in sig på Arthur – en 17-årig hane som är den största björnen som har setts i Rumänien och troligtvis inom hela EU, enligt miljöorganisationer.

Problemet är bara att Rumänien förbjöd troféjakt för fem år sedan, och särskilda licenser delas bara ut vid enstaka tillfällen när det till exempel rör sig om problembjörnar.

Betalade 70 000 kronor

Ofta är troféjakt en kostsam historia, och prinsen hade enligt AP-dokument betalat motsvarande omkring 70 000 kronor för att få skjuta Arthur, skriver Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Rumänien kan stoltsera med Europas största bestånd av brunbjörn, över 6 000 i landets skogar. Men korruptionen och den olagliga jakten är utbredd.

Honan fortsatt problem

Samtidigt som prinsen tog hem en trofé att hänga på väggen kvartstår problemet i Rumänien – med björnhonan som fortsätter att trakassera Transylvaniens invånare.

”Varje bonde jag pratade sa att ingenting har förändrats sedan hanbjörnen sköts”, säger Gabriel Paun vid Agent Green, en miljöorganisation som följt Arthur under många år.

”Detta rör sig om tjuvjakt eftersom prinsen sköt fel björn. Det är mord!”

Den rumänska polisen ska utreda fallet.

Läs mer: Jaktskandalen på Källberget – han arrenderar privat

ANNONS
ANNONS