Dagens PS

Förbjuden troféjakt – prins sköt landets största björn

Arthur björn
Arthur var känd som Rumäniens största björn, och kanske hela EU:s. (Foto: Green Agent)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 maj 2021Publicerad: 07 maj 2021

Prins Emanuel av Liechtenstein anklagas nu för att ha skjutit Rumäniens största björn. Detta samtidigt som landet tydligt förbjuder troféjakt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu kritiseras prinsen av miljöorganisationer för att ha skjutit vad som kan ha varit Rumäniens, och kanske hela Europas, största brunbjörn, skriver Yahoo News. 

Emanuel von und zu Liechtenstein hade fått jakttillstånd att fälla en problembjörn – en hona som trakasserade lantbrukare.

Störst inom EU

Istället siktade prinsen in sig på Arthur – en 17-årig hane som är den största björnen som har setts i Rumänien och troligtvis inom hela EU, enligt miljöorganisationer.

Problemet är bara att Rumänien förbjöd troféjakt för fem år sedan, och särskilda licenser delas bara ut vid enstaka tillfällen när det till exempel rör sig om problembjörnar.

Betalade 70 000 kronor

Ofta är troféjakt en kostsam historia, och prinsen hade enligt AP-dokument betalat motsvarande omkring 70 000 kronor för att få skjuta Arthur, skriver Aftonbladet.

Rumänien kan stoltsera med Europas största bestånd av brunbjörn, över 6 000 i landets skogar. Men korruptionen och den olagliga jakten är utbredd.

ANNONS

Honan fortsatt problem

Samtidigt som prinsen tog hem en trofé att hänga på väggen kvartstår problemet i Rumänien – med björnhonan som fortsätter att trakassera Transylvaniens invånare.

“Varje bonde jag pratade sa att ingenting har förändrats sedan hanbjörnen sköts”, säger Gabriel Paun vid Agent Green, en miljöorganisation som följt Arthur under många år.

“Detta rör sig om tjuvjakt eftersom prinsen sköt fel björn. Det är mord!”

Den rumänska polisen ska utreda fallet.

Läs mer: Jaktskandalen på Källberget – han arrenderar privat

 

 

ANNONS

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS