Det hävdar Stockholms Handelskammare och slår fast att Stockholms konjunkturtopp är passerad.

ANNONS

Andreas Hatzigeorgiou är chefsekonom på Stockholms Handelskammare och enligt honom beror den svagare tillväxten i Stockholm i hög grad på stor arbetskrafts- och bostadsbrist.

”Flaskhalsarna gör sig påminda”.

Det säger han till EFN och efterlyser samtidigt fler reformer.

”Får vi bra reformer så får vi också tillväxt”, resonerar Hatzigeorgiou, som konstaterar att hushållens syn på samhällsekonomin blivit mörkare och att utvecklingen i byggsektorn är dyster.

Bakom hans uttalanden finns en dagsfärsk kvartalsrapport från Stockholms Handelskammare. Stockholmsbarometern som den kallas visar att konjunkturen försvagats i huvudstaden under årets andra kvartal. Bland annat är anställningstakten inom byggbranschen den lägsta på fem år.

”Det vore olyckligt om ekonomin går in i en trögare period”, säger Andreas Hatzigeorgiou och pekar på konjunkturrapporten, som du kan ladda ner i sin helhet här: Stockholmsbarometern Q2 2018.

I februari i år slog Stockholms Handelskammare larm om att arbetskraftsbrist hotar databranschen, vilket Dagens PS givetvis uppmärksammade. Här är ytterligare en rapport om kompetensbristen i flera högkvalificerade yrken.

ANNONS
ANNONS

Här är en annan rapport, som handlar om att Sverige kan gå miste om tusentals jobb i spåren av brexit varav 2.100 jobb hotas bara i Stockholm.

När Stockholms Handelskammare i maj redovisade den då aktuella Stockholmsbarometern visade den att byggandet minskar för första gången på fem år.