Tjänstegjorde som försvarsminister i Irak samtidigt som han fick bidrag i Sverige.

ANNONS

Nu har Najah al-Shammari, 53, även kallad Najah al-Adli, flyttat tillbaka till Sverige och alla brottsmisstankar mot honom är nu nedlagda, berättar Expressen.

”Han besökte Skatteverkets kontor i Solna och lämnade in en anmälan om återvandring”, bekräftar en handläggare på Skatteverket för tidningen.

Det var i slutet av förra året som nyheten slog ned som en bomb att Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari både var svensk och irakisk medborgare och att han och hans hustru utreddes för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan.

Familjen med sex barn fick både barn- och bostadsbidrag trots att de var bosatta i Irak och Najah al-Shammari lyfte full lön från Irak.

Utreddes för krigsbrott

I samband med avslöjandet skrev Najah al-Shammari ut sig från Sverige. Han utreddes samtidigt för krigsbrott i Irak sedan 420 personer avrättats i samband med fredliga protester i landet.

Nu meddelar riksenheten för organiserad brottslighet via åklagarmyndigheten Expressen att samtliga misstankar i förundersökningen mot den tidigare försvarsministern i Irak – och hans familj – är nedlagda.

”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de kan varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”.

ANNONS
ANNONS

Åtalades för misshandel av minderåriga

Najah al-Shammari har enligt artikeln ombetts att komplettera sin ansökan om återinvandring till Sverige. Ärendet uppges vara ”pågående”.

2016 stod han åtalad för att ha misshandlat en kvartett minderåriga, men åtalet lades ner enligt vad Expressen erfar efter påtryckningar från Irak. Najah al-Shammari som fick avgå från sin tjänst som försvarsminister i Irak under de fredliga protesterna mot korruption i landet har inte velat kommentera uppgifterna. Däremot publicerade försvarsdepartementet då ett hot i ett pressmeddelande om att stämma svenska medier, framgår det.