Dagens PS

Fågelinfluensan drabbar Sverige värst – exportstopp

kycklingar
Fågelinfluensan har slagit hårt mot svenska kycklingproducenter. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 24 maj 2021Publicerad: 24 maj 2021

Sveriges utbrott av fågelinfluensan är värst i Europa enligt Jordbruksverket. Nu hotar lägre produktion och exportstopp de svenska producenterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland europeiska länder är det Sverige som har drabbats hårdast av vinterns fågelinfluensa.

Totalt 24 anläggningar har sett utbrott, där både anläggningar som producerar ägg och kycklingkött har drabbats.

”Läget är allvarligt, årets alla utbrott av fågelinfluensan är sammantaget det största vi sett någonsin”, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär och näringslivschef på Jordbruksverket, till Di.

Lägre produktion

Enligt honom kommer det leda till lägre produktion under en längre tid. Utbrottet har även lett till att asiatiska marknader på sistone förbjuder svenskt kycklingkött.

För bolaget Scandi Standard, som med varumärket Kronfågel är en ledande kycklingproducent i Europa, har utbrottet under det första kvartalet hittills kostat 18 miljoner kronor.

Även tvåan på marknaden, Guldfågeln, som ingår i Blentagruppen har drabbats hårt av fågelinfluensan.

”Trots våra strikta rutiner har vi fått in smitta i vår kläckäggsproduktion och har avlivat djur för att hindra fortsatt smittspridning. Det gör att vi har tappat volymer under våren och sannolikt kommer att fortsätta göra det fram till sommaren”, säger Peter Andersson, som är vd för Blentagruppen.

ANNONS

Äter mer kyckling

Enligt honom äter svenskar mer kyckling under pandemin, och helst svensk sådan. Priset på kyckling är redan på väg upp och enligt branschbedömare är det oklart hur det senaste utbrottet kommer påverka priset framöver.

Det senaste fallet upptäcktes i skånska Eslöv i slutet av april, där 18 000 höns avlivades. Normalt brukar fågelinfluensa försvinna vid varmare väder, men kan dyka upp senare i år igen.

”Vi arbetar med en fortsatt hög beredskap och räknar med en stor risk för att fågelinfluensan kan komma tillbaka i höst”, konstaterar Peter Andersson.

Läs mer: Risk att ny fågelinfluensa sprider sig

 

 

 

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS