Att IT-jättar vet en hel del om dig, som Dagens PS skrivit om tidigare, visste du kanske redan. Men exakt vad vet exempelvis Facebook om dina vanor, intressen och politiska åsikter? Just det kan du faktiskt ta reda på med en enkel knapptryckning, tipsar sajten Buzzfeeds Nicole Nguyen som snubblade över funktionen häromdagen.

ANNONS

I en artikel beskriver hon hur Facebook, med all data den samlat in om dig under åren du funnits på det sociala mediet, kan ge en skrämmande och ibland absurd bild om vem du är. I Nicole Nguyens fall visar det sig att Facebook vet att hon bland annat är intresserad av TV, kolhydrater och – märkligt nog – filtar.

Det kanske mest anmärkningsvärda är dock hur Mark Zuckerbergs företag har koll på vem Nicole Nguyen troligtvis kommer att rösta på i det kommande presidentvalet. Under kategorin ”US Politics” har hon tilldelats epitet ”väldigt liberal”. Något som enligt tidningen New York Times kan bero på en intressant detalj i Facebooks sofistikerade algoritm.

”Om du ’gillar’ Ben and Jerry’s (amerikanskt glassmärke reds.anm.) och en massa andra liberala Facebook-användare gör samma sak är det större sannolikhet att du buntas ihop med dessa.”

ANNONS
ANNONS

LÄS VIDARE: Here’s Who Facebook Thinks You Really Are [Buzzfeed] >