Utökad militär är återigen i ropet. Flera länder har lagt extra pengar till sin försvarsbudget – och värst är som alltid USA, enligt den svenska rapporten.

Förra året spenderades globalt 1,8 biljoner dollar på försvar och militär, en summa motsvarande drygt 17.100 miljarder kronor, enligt en studie som gjorts av Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Den nya siffran är den högsta sedan Kalla kriget, enligt The Economist.

Sedan tidigare har USA världens största militärbudget, och under 2018 tillsattes mer pengar för första gången på sju år på grund av kapprustningen med Kina, enligt The Economist. Fjolårets budget landade på svindlande 716 miljarder dollar, motsvarande drygt 6800 miljarder kronor – nästan lika mycket som vad resterande länder på topp 10-listan lägger tillsammans, enligt SIPRI:s studie.

Av världens totala försvarsbudget står USA för 36 procent, Kina för 14 procent, och Saudi Arabien och Indien för 3.7 procent vardera, enligt artikeln.

ANNONS
ANNONS

Från Europa är det Frankrike, Storbritannien och Tyskland som lägger mest pengar på militären, men de ligger alla ljusår från USA:s och Kinas budgetar. Dock påpekar artikelförfattaren att om försvarsbudgetarna från alla europeiska länder läggs ihop är totalen den näst största i världen.

Den mest intressanta, och något motsägelsefulla utvecklingen är i Ryssland, där budgeten faktiskt krympt. Trots alla utspel i världspolitiken kanske Putin har nyktrat till något, avslutar artikelförfattaren.

Sveriges försvarsmakts budget har skurits ner med sex miljarder kronor sedan 2016. Enligt budgetunderlaget för 2019 så ber försvaret om ett ökat stöd i flera steg över de kommande tre åren.