”Myndigheternas råd är inte några allmänna tips. De ska följas”, deklarerar inrikesminister Mikael Damberg (S).

ANNONS

Från och med måndag, den 14 december, skärps de nationella råden för att minska smittspridningen av covid-19, rapporterar bland annat SVT.

Ett större ansvar läggs på var och en att begränsa smittan och myndigheterna har fått i uppdrag av regeringen att ta fram och samordna ett massutskick med vilka coronaråd som gäller inför jul och nyår tillsammans med berörda teleoperatörer.

Det rör sig om 22 miljoner mobilabonnemang.

”Kan vi rädda ett enda liv genom att göra detta, så är det värt det”, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

”Information från myndigheterna. Följ de nya, skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen krisinformation”, är budskapet i sms:et.

Avsändare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, SMB, och Folkhälsomyndigheten, FOHM.

Under gårdagen, den 10 december, hade 7 354 dödsfall inrapporterats i Sverige i virussjukdomen. Bekräftat smittade i landet uppgår enligt senaste uppdateringen till 312 728 personer.

ANNONS
ANNONS

SvD reder ut alla begrepp om vad du kan göra i jul, om du kan resa hem, fira med äldre, hur du ska bete dig vid julbordet och så vidare. Missa inte det!

Läs även: Jobbet kan INTE kräva att du vaccinerar dig [DagensPS.se] »