Skanska anklagas nu för att vara inblandat i en gigantisk miljardkartell i Brasilien. Byggjätten och flera andra företag misstänks ha tjänat 43 miljarder kronor extra genom kartellen.

ANNONS

Det är Dagens Industri som skriver om anklagelserna som riktas mot Skanska via en stämning som en federal åklagare i Brasilien har lämnat in till domstolen.

I kartellen ska totalt 15 företag ha delat information med varandra och sinsemellan ha kommit överens om vem som ska få vinna offentliga upphandlingar. Kartellen ska ha anpassat buden så att vinnaren blir klar på förhand och så att företagen fått ut så mycket pengar som möjligt.

Mellan 1998 och 2014 ska det brasilianska oljebolaget Petrobras ha fått släppa ifrån sig 43 miljarder kronor för mycket till byggföretagen, skriver DI.

Skanska ska ha tagit emot 717 miljoner kronor extra på grund av kartellen, enligt åklagarens uppskattning. Det svenska byggföretagets andel i miljardkartellen ska ha gällt ett bygge av en anläggning i Rio de Janeiro där Petrobras var uppdragsgivare. Skanska är inte längre verksamma i Brasilien, enligt DI.

ANNONS
ANNONS

Det är inte klart hur hög böteslappen kan bli för Skanska.