Risken bedöms vara för fyra gånger högre bland låginkomsttagare än höginkomsttagare att dö i sviterna av virussjukdomen – åtminstone i Stockholm.

ANNONS

Det här visar en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Anton Lager, en av medförfattarna till rapporten, är förvånad över resultatet. Han hade inte räknat med så stor skillnad i dödlighet i covid-19 mellan inkomstgrupperna.

”Nej, det här är mycket påtagliga skillnader. Vi ser för alla folkhälsoproblem socioekonomiska skillnader, men det här sticker alltså ut”, säger han till SR som uppger att analysen utförts så att Stockholm delats in i 170 mindre samhällen med cirka 14 000 invånare i varje område.

Inkomsten sticker ut i rapporten

Analysen gjordes fram till juli i år och de olika områdena har rankats utifrån hur många som drabbats allvarligt eller dött i covid-19.

När analytikerna har djupdykt i register och försökt förklara skillnaderna baserat på kön, utbildning, yrke, kroniska sjukdomar eller inkomst sticker inkomsten ut, framgår det.

Urban Janlert, professor emeritus i socialmedicin vid Umeå Universitet, slår fast att privatekonomin påverkar sjukdomsförloppet.

Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala universitet, anser å sin sida att resultatet i rapporten borde ge upphov till åtgärder för att skydda landets fattigaste i pandemin.

ANNONS
ANNONS

Läs mer på Vetenskapsradion, SR.

Läs även: Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige [DagensPS.se] »