Usla affärer av byggföretagen – skattebetalarna får stå för notan. Det skriver Dagens Industri och hänvisar till Dagens Samhälle Insikt.

ANNONS

Enligt artikeln rör det sig om ett slöseri på rekordnivå när börsnoterade jättar som NCC, Skanska och Peab gjort business, som enligt tidningen gjort dem själva till vinnare men skattebetalarna till stora förlorare.

”Ett av de riktigt stora utropstecknen är att det är byggbolagen som är de största vinnarna på den offentliga marknaden. Faktum är att den avstannande byggboomen på den privata marknaden kompenseras av en enorm tillväxt för byggbolagen på den offentliga”, säger Fredrik Tamm, expert på offentliga upphandlingar på Dagens Samhälle Insikt, DS Insikt, enligt Di.

Tidningen uppger att de offentliga köpen hade en prislapp på cirka 878 miljarder kronor under fjolåret.

De stora byggbolagen uppges ha tjänat mest när kommunerna, landstingen och statliga myndigheter rekordökat inköpen. De tre största svenska byggbolagen är NCC, Skanska och Peab och tillsammans ska dessa jättar ha landat affärer på över 30 miljarder kronor under 2017 – mest pengar ska NCC ha dragit in även om också mindre byggbolag har kunnat surfa på vågen.

”Det är ingen tillfällighet utan vi har jobbat mycket målmedvetet för att bland annat genom en ny samverkansmodell och mer digitala lösningar ta fram projekt som inte fokuserar bara på lägsta pris, utan på att ge beställarna största nytta för pengarna”, säger Håkan Broman, tillförordnad koncernchef på NCC, enligt Di, som alltså refererar Dagens Samhälle Insikt.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här.