Nobel Center får ny adress i Stockholm efter fiaskot. Tunga finansiärer i makteliten drar sig ur.

ANNONS

I dag blev det klart. Det omstridda Nobel Center, som fick nej till att byggas på Blasieholmen, hamnar i stället vid Slussen.

Pålarna till jätteprojektet, som är nästan två år försenat, uppger SvD, ska hamras ner framför glashusen vid Stadsgårdskajen, enligt en pressträff på Kulturhuset i Stockholm i dag.

”Vi fortsätter utveckla Slussen som en kulturplats mitt i Stockholms hjärta”, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, enligt Dina Pengar i Expressen, som uppger att även ett hotell och en park ska uppföras i samma område som Nobel Center, alltså nedanför och precis på gränsen till Södermalm i Stockholm.

Det är ännu oklart hur Nobel center ska se ut, men Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten menar att det blir ”en plats med många fördelar för stockholmare, turister och skolbarn”.

När projektet först skulle förläggas till Blasieholmen hakade Sveriges finanselit på och ville bidra till notan.

ANNONS
ANNONS

Bland andra var Wallenberg-familjen (via Knut och Alice Wallenbergs stiftelse) och H&M-miljardären Stefan Persson (via Erling Perssons stiftelse) två tunga finansiärer med en sammanlagd donation på 800 miljoner kronor, framgår det.

Även andra som finanstoppen Sven Hagströmer, näringslivsprofilen Carl-Henric Svanberg och industrimiljardären Rune Andersson lovade bidra med hundratals miljoner till Blasieholmen-satsningen.

Familjen Erling Perssons stiftelse har tidigare deklarerat att deras donation på 1,1 miljarder kronor var kopplad till just Blasieholmen och att man i annat fall drar sig ur.

”Stiftelsen kommer inte att ge stöd till Nobel center med ny placering.”

Fastighetsvärlden, som berättar om detta, uppger att flera tunga finansiärer överväger att strypa sina bidrag till projektet.

ANNONS
ANNONS

”Nu när allt är klart ska vi gå ut och försäkra oss om finansiärer. På basis av vad vi vet tror vi att finansiärerna ställer upp som de lovade att göra inför de tidigare planerna”, hoppas dock Lars Heikensten.

Glad i dag är sannolikt finansmannen Fredrik Lundberg, som tillsammans med kungen och andra kritiker varit motståndare till en placering på Blasieholmen.

Lundberg skulle ha blivit granne med det jättelika Nobel Center.