USA:s president Joe Biden la på onsdagskvällen fram sin stora infrastrukturplan på över två tusen miljarder dollar. CNN totalsågar planen och menar att den bara leder till en ökad statsskuld.

Enligt Biden ska pengarna gå åt till att rusta upp vägar och broar, bygga ut bredbandet, förbättra vattensystemet och bygga ut tillverkningsindustrin i USA. Han hävdar att miljontals jobb kommer att skapas som ett led i satsningen.

För att finansiera infrastrukturplanen, som kommer bara månaden efter att demokraterna lyckats driva igenom ett stimulanspaket på 1 900 miljarder dollar, ska bland annat bolagsskatten höjas till 28 procent. Under Trumpadministrationen blev denna sänkt från 35 procent till nuvarande 21 procent.

Det blir också en högre skatt för privatpersoner men inte för de med en årsinkomst på under 400 000 dollar.

Det är oklart om Biden kommer att kunna driva igenom sin stora infrastruktursatsning då republikanerna motsätter sig skattehöjningar.

CNN har kommenterat planen med att vara ofokuserad vad gäller var pengarna ska spenderas och att den bara kommer leda till en ökad statsskuld och förlorad konkurrenskraft gentemot andra länder.

ANNONS
ANNONS

Tvärtom Bidens löften om jobbskapande anser CNN att satsningen kommer leda till förlorade jobb för arbetarklassen i USA.

Läs även: Di: Biden portar Löfven – ”knäpp på näsan” [DagensPS.se] »