Nu åtalas fyra tidigare Ericsson-anställda i den muthärva gällande grov bestickning i Djibouti. Enligt åklagarna kan även fler personer ha varit involverade. 

ANNONS

Mutorna ska ha betalats ut till offentliga tjänstemän i Djibouti mellan åren 2011-2012. Sammanlagt rörde det sig om 20 miljoner kronor, vilket öppnade upp för att Ericsson fick ett 3g-­kontrakt, värt det tiodubbla, med Djiboutis statliga teleoperatör.

Under onsdagen väckte Riksenheten mot korruption åtal mot fyra före detta Ericsson­-anställda, skriver Di. 

Höga chefer

Två av de åtalade är Anders Lindblad, som var högste chef för regionen Mellanöstern med Afrikas horn och Jens Ålander, finanschef för region Mellanöstern och Afrika. Av de övriga var en person controller som godkände utbetalningar och den fjärde personer var affärsutvecklare i Djibouti.

Muthärvan kan dock vara större än så.

”Vi kan inte utesluta att det också finns andra personer inom Ericsson som har varit involverade. Men av det mycket digra material vi har tagit del av så är det de här per­sonerna som det finns bevis mot, och då fokuserar vi på det”, säger den biträdande förundersökningsledaren Leif Görts till Di.

Nekar till brott

De åtalade nekar till brott och om de fälls för grov bestickning riskerar de fängelsestraff i mellan sex månader och sex år.

Anders Lindblad vill inte kommentera medan Jens Ålander, som numera är vd för den Spotlight­-noterade affärsstödsutvecklaren Jetty, har sett bolagets aktie rusa – enbart i år med runt 60 procent.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att styrelsen i Jetty ”ber om att få återkomma om åtgärder”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Muthärvan kring Ericsson sväller