Efter nästa års val vill Annie Lööf ena sex partier i riksdagen. Samtidigt ger hon kalla handen till både V och SD. 

ANNONS

Samtidigt som Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar räcker ut en hand till Centern för samarbete efter valet nästa höst, så blir det nobben från Annie Lööf.

Vill vara mittpunkt

Centerns ledare har planer på att fungera som en mittpunkt i svensk politik – och ena de andra riksdagspartierna, förutom då V och SD. Samtidigt delar Annie Lööf ut en känga till S.

”Socialdemokraterna ligger på mellan 25 och 30 procent i bästa fall och de måste samarbeta med fler partier i svensk politik. Då måste man ta in vad andra partier tycker och tänker, både sakpolitiskt och samarbetsmässigt”, säger hon till Di och klargör:

”Det tycker jag inte att Socialdemokraterna gjort i tillräckligt stor utsträckning.”

Samtidigt, säger Annie Lööf, måste S vara beredda på ett regeringsskifte, där hon tycker att ”de bör idka självkritik och se på möjligheten att samarbeta brett i mitten”.

ANNONS
ANNONS

Samarbeten haltar efter

Samarbetet mellan partierna har inte fungerat särkilt bra hittills och det har inte heller försöken att ena dem gjort.

Samtalen mellan riksdagspartierna när det gäller till exempel energiöverenskommelsen och migrationssamtalen har spruckit tidigare, och partierna kan inte heller komma överens kring till exempel snabbtåg och gängkriminalitet.

Föra ihop S och M

Så kommer då Centern lyckas med att åtminstone föra S och M mot mitten och börja samarbeta?

Annie Lööf verkar i alla fall tro det.

”Det finns en stor samsyn mellan S och M i många frågor. Energipolitiken, migrationspolitiken, infrastruktur, kompetensförsörjning i näringslivet, försvarspolitiken och kampen mot kriminaliteten är några”, säger hon och sammanfattar:

”Det är väldigt små skillnader mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i de frågorna.”

ANNONS
ANNONS

Hon säger vidare att Januariavtalet kan vara en modell att eftersträva efter valet.

”Det kan vara fler partier än i dag i en regering, det kan vara färre eller så kan det vara budgetsamarbeten, oavsett om det är S eller M som aspirerar på statsministerposten.”

Läs mer: Lööfs Löfven-flirt får M att se rött