Det finns en ljusning efter coronakrisen, är budskapet från finansministern. När Sverige lättat på sina restriktioner ska det finnas pengar till ett rejält återstartspaket. Det skriver Aftonbladet på onsdagen.

”Vi vill kunna rivstarta ekonomin”, säger Magdalena Andersson (S) i en intervju med tidningen om framtiden efter coronakrisen.

Finansministern har förutom vårbudgeten även lagt fram fem extra ändringsbudgetar. Åtgärder som korttidspermitteringar, möjligheter för företag att skjuta upp skatteinbetalningar och sänkta arbetsgivaravgifter har tagits fram i försök att lindra pandemins effekter.

”Viktigt att tänka långsiktigt”

”Det finns röster i debatten som tycker man ska vräka ut hur mycket pengar som helst i början, men här är viktigt att tänka långsiktigt”, säger Magdalena Andersson.

ANNONS
ANNONS

”Vi vill också kunna ha resurser till ett rejält återstartspaket när den värsta krisen är över”, fortsätter hon.

För att rivstarta ekonomin vill Andersson se gröna investeringar och satsningar på branscher som vård och omsorg, men även stimulanser för att få människor att börja konsumera igen.

”Sverige gick in i det här med den lägsta statsskulden sedan 1977 så vi kommer att klara att finansiera den sjukvård som har att göra med covid-19. Där kommer inte pengar bli ett problem”, säger finansministern.