Dagens PS

Skyhöga böter hotar semesterkassan i sommar

Dags för en roadtrip i sommar? (Foto: Dino Reichmuth, Unsplash)
Dags för en roadtrip i sommar? (Foto: Dino Reichmuth, Unsplash)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 08 juli 2025Publicerad: 08 juli 2025

Att ta bilen på semestern ger en härlig känsla av frihet, men det är också viktigt att ha koll för att undvika sura böter i sommar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att slippa tråkiga överraskningar i form av böter, både här hemma och utomlands, är det smart att ha koll på de senaste reglerna. NAF, som är Norges bilistorganisation, tipsar om att vara extra uppmärksam och påläst inför sommarens bilresor.

Här får du veta vad du behöver för att undvika dyra misstag när du är ute och kör under semestern.

Böter som slår hårt mot semestern

Trafikböterna i Norge har nått rekordnivåer, och från och med den 1 mars i år skärptes straffen ytterligare. Att köra i 91 kilometer i timmen på en 80-väg kan nu resultera i en bot på 5 200 svenska kronor.

Användning av mobiltelefon under körning straffas ännu hårdare, med en bot på hela 10 450 kronor och tre prickar på körkortet.

Varning: Här gäller inte varningstriangeln längre

En epok går i graven på Europas vägar när den klassiska varningstriangeln snart ersätts av en banbrytande ljuslösning. Denna förändring, som redan har

Ingunn Handagard, presseschef på NAF, betonar allvaret i situationen.

“De allra flesta i sommartrafiken tar hänsyn och följer trafikreglerna. En extra morot är att böterna nu ligger på en skyhög nivå”, säger Handagard.

Med många resdagar och tät trafik är det lätt att bli distraherad eller att omedvetet följa trafikrytmen i för hög hastighet.

ANNONS

“De viktigaste råden är att vara uppmärksam, hålla dig borta från mobilen och hålla dig till fartgränserna. Du sparar lite tid på att öka farten, och med den bötesnivå vi har nu kommer det att svida i semesterbudgeten”, förklarar Handagard.

Här är det svindyrt att köra för fort

Planerar du en skidsemester i vinter? Då kan det vara värt att tänka på hastigheten, i alla fall om resan går till Norge eller Schweiz. Där kan

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Viktiga regler för bilsemester i europa

För den som planerar en bilsemester i Europa är det avgörande att vara medveten om att många länder kräver så kallade oblat, eller klistermärken, för motorvägar eller för att köra in i miljözoner i städer.

Att bli stoppad utan rätt oblat kan leda till höga böter även här.

“Du bör kontrollera om länderna du ska resa genom kräver oblat för motorvägar eller miljödekaler för att köra in i städer”, säger Handagard.

Populära danska semesterstäder som Köpenhamn, Ålborg, Århus och Odense har alla lågutsläppszoner.

Stockholmare vill ha bilfria gator – men vägrar ge upp parkeringen

Många svenskar i de större städerna älskar idén om en bilfri innerstad. Men samtidigt vill många ha kvar sina parkeringsplatser. Det visar en ny

Dubbelkoll av miljö- och motorvägsmärken

ANNONS

Det är enkelt att kontrollera vilka regler som gäller för ditt resmål. Du kan använda webbplatser som miljoeplakett.se på svenska eller green-zones.eu på engelska.

Förutom i Danmark finns miljö- eller lågutsläppszoner bland annat i Tyskland, Belgien, Italien och Frankrike. Om du planerar att köra på motorvägar i länder som Österrike, Schweiz, Slovenien eller Tjeckien behöver du ett motorvägsobjekt.

“I många land kan du köpa oblat vid gränsen eller på bensinstationer, men det är också möjligt att göra det i förväg. Var också uppmärksam på skyltning in till städer, särskilt i Italien där trafiken är begränsad i många gamla stadsdelar”, råder Handagard.

Var försiktig på Autobahn. (Foto: Jennifer Latuperisa-Andresen, Unsplash)
Var försiktig på Autobahn. (Foto: Jennifer Latuperisa-Andresen, Unsplash)

Du kan få böter även på tyska Autobahn

För de som reser genom Tyskland kan det vara lockande att utnyttja Autobahn för att snabbt avverka många kilometer. Men även här finns viktiga saker att tänka på. Om du kör fortare än 130 kilometer i timmen måste du vara extra försiktig.

“Rekommenderad fartgräns är faktiskt 130 kilometer i timmen. Det är det många som inte känner till. Kör du fortare än detta kan du hamna med ansvaret om en olycka skulle inträffa”, varnar Handagard.

Att vara medveten om dessa regler kan spara dig både tid, pengar och besvär under din bilsemester.

Stockholms miljözon i blåsväder: Nu överklagar staden beslutet

En stor uppgörelse pågår just nu mellan Stockholms stad och Länsstyrelsen kring den omtalade miljözonen i innerstaden. Efter att Länsstyrelsen nyligen sa

ANNONS

Missa inte:

Sällsynt chans: Klassiska Mercedes-Benz 300 SL kan bli din. Dagens PS

Varannan ny bil leasas – elbilar står för den största ökningen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS