Dagens PS

Ryktet: Citroëns ikoniska modell återuppstår

Nya Citroën DS
Nu går ryktet att Citroëns prestigemärke DS ska släppa en ny modell – en dedikerad hyllning till den klassiska modellen DS. (Bild: AI/Anders Værméus)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

När Citroën skapade en lyxigare variant av sig själv, gav man den namnet DS efter sin mest ikoniska modell. Som nu kanske återuppstår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Chevrolet har sin Corvette, Ford sin Mustang, Volvo sin Amazon, Renault sin 4L och Citroën har sin DS. Alla legendariska bilmodeller som till form, fason, prestanda eller image blivit tidlösa ikoner i världens bilhistoria.

När Citroën för några år sedan såg behovet av ett eget märke som kunde positionera sig över “modermärket”, såsom Audi relateras till Volkswagen, grävde de i sina arkiv på jakt efter namn som skulle kunna användas för ett nytt märke.

Originalet Citroën DS
Citroën skrev 80 000 försäljningskontakt på 10 dagar när deras ikoniska modell DS släpptes 1955. (Foto: WikiCommons/Lothar Spurzem)

Det blev DS.

För dig som inte är Citronil, behöver DS en förklaring.

Citroên DS är den bilmodell som mer än alla andra tillsammans sticker ut i märkets historiska modellgarderob.

Döptes till Paddan

I Sverige fick den namnet Paddan, vilket är en lite väl elakt smeknamn på en bil som är ett ingenjörsvetenskapligt mästerverk.

ANNONS

När den släpptes ut på marknaden 1955 slog den allt med häpnad.

Den strömlinjeformade designen, tekniken med bland annat den gashydrauliska fjädringen gjorde att företaget skrev 80 000 kontrakt på bilen redan under de 10 dagar som premiärmässan var.

Är det såhär som den nya bilen kommer att se ut?
Än bjuder inte Citroën på några bilder av tankarna på den nya bilen, utan vi får själva gissa oss till hur nära ursprunget de kommer våga gå. (Bild: AI/Anders Værnéus)

Bilen kom sedan att tillverkas i stora drag oförändrad i 20 år och blev därigenom en av bolagets absoluta storsäljare genom tiderna.

Så vad skulle vara mer logiskt att döpa Citroêns premium-märke till just DS?

Men det har inte blivit den succén som Citroën trodde. Märkets profilering har inte riktigt fungerat som tänkt och hypen kring gamla DS har inte nått fram till dagens bilköpare.

Så därför krävs åtgärd.

Vad vore då inte mer logiskt än att lansera en ny variant av just Citroën DS. ta fram klassikerns linjespel och själ och försöka paketera det i en modern fason, berättar Auto Express.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Lite vågat grepp

Greppet att flirta med historien är absolut inte nytt men absolut inte alltid så framgångsrikt. Vi minns Chrysler PT Cruiser som blev en sisådär produkt. Vi minns nya Beetlen som visserligen sålde men snabbt kändes lite omodern.

Exemplen är många på retrobilar som inte lyckats helt som tänkt.

Att återuppliva Citroën DS är alltså ett vågspel. Att ge de tidlösa linjerna, som 1955 vände upp och ned på bilvärlden, en ny chans, kräver mycket av designern som ska klara uppdraget.

Samtidigt som detta görs hela DS-sortimentet helelektriskt. Två samtida grepp som Citroën själva hoppas ska kunna göra underverk på marknaden för DS.

Vad den nya DS ska heta är dock oklart. För DS DS känns väl minst sagt lite krystat.

Eller?

Den franska biltillverkaren släpper också en ny elsuv med plats för sju. Dagens PS.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS