Dagens PS

Retrobilen Tender: En kopia på Elvis BMW

Tender 5.7. Retrobilen till Elvis minne. (Foto: Estella-Fahrzeugtechnik)
Tender 5.7. Retrobilen till Elvis minne. (Foto: Estella-Fahrzeugtechnik)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

En ikonisk bil, BMW 507, återuppstår i modern tappning i en hyllning till det klassiska formspråket fast med nutidens teknik under skalet. Men håll i hatten, för endast ett fåtal exemplar av denna exklusiva skapelse, döpt till Tender, kommer att rulla ut ur fabriken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

BMW 507 hade sin världspremiär sommaren 1955 på det prestigefyllda Waldorf-Astoria hotellet i New York.

Den visades kort därefter på anrika Frankfurts bilmässa samma år. Redan då hyllades den som en av världens vackraste bilar och sades vara BMW:s svar på Mercedes super framgångsrika måsvingemodell, 300 SL.

En ung man som föll pladask för BMW 507 var ingen mindre än Elvis Presley. I behov av en bil vände sig Elvis till en BMW-återförsäljare i Frankfurt och blev omedelbart förälskad i en vit, begagnad BMW 507. Han köpte bilen och använde den dagligen under sina 18 månader i Europa.

Elvis lackerade snart om bilen till en knallröd Porsche-färg för att förhindra att kvinnor skrev meddelanden med läppstift på lacken.

Bytte BMW:n mot en Cadillac

När Elvis militärtjänstgöring tog slut den 2 mars 1960 tog han med sig bilen hem till USA. Ungefär samtidigt som han släppte hits som “Are You Lonesome Tonight” och “It’s Now or Never” bytte han in bilen mot en Cadillac-limousine för 100 000 dollar.

Men den historien i tanken valde Estella-Fahrzeugtechnik GmbH att tolka denna ikon.

De skapade en retrobil med det passande namnet Tender, klar hänvisning till Elvis.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

500 hk och 650 Nm

I den här bilen finns en 3,0-liters sexcylindrig motor från BMW Z4 M40i. Med en trimning som får hjärtat att slå snabbare, levererar den nu hela 500 hk och ett vridmoment på 650 Nm. Även justerbar coilover-fjädring, kombinerad med en ny uppsättning 20-tums smidda aluminiumfälgar.

Chansen att bli unik

Bilen kommer bara att tillverkas i 15 exemplar och två av den är i skrivande stund redan sålda.

Om du vill lägga vantarna på en av dessa får du hosta upp ungefär 3,3 miljoner kronor. Men för de pengarna får du välja mellan en massa olika unika färger, två är tyvärr redan tagna.

Läs mer: Liveshow med Elvis – återskapas med AI. Dagens PS

Det här är några av de färger som du kan välja mellan, den vita och den lila är redan köpta dock. (Foto: Tender 5.7. Retrobilen till Elvis minne. (Foto: Estella-Fahrzeugtechnik)
Det här är några av de färger som du kan välja mellan, den vita och den lila är redan köpta dock. Tender 5.7. Retrobilen till Elvis minne. (Foto: Estella-Fahrzeugtechnik)
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS