Norges Automobilförbund (NAF) kräver svenska Polestar på 210 miljoner norska kronor. Pengarna ska återbetalas till norska Polestar-köpare, anser NAF.

ANNONS

Enligt Norges Automobilförbund är marknadsföringen av Polestars räckvidd överdriven. Därför kräver man att Polestar, som samägs av Volvo Cars och kinesiska Geely, betalar tillbaka pengar till norrmän som köpt bilen, berättar Ny Teknik med hänvisning till nyhetsbyrån TT.

Återkravet omfattar total cirka 3 000 norrmän och NAF anser att Polestar ska återbetala 70 000 kronor till var och en av dem, totalt runt 210 miljoner norska kronor.

De norska Polestar-ägarna köpte bilen i vintras. Då hade reklamen för den helelektriska bilen basunerat ut att det gick att ”köra från Oslo till Hemsedal och hem igen med god marginal”, det vill säga en sträcka på drygt 40 mil.

Men det stämmer inte, konstaterar NAF.

”Den egentliga räckvidden är omkring en tredjedel kortare”, säger Vigdis Svennungsen, chef för NAF:s juridiska avdelning, till TT.

”Först marknadsförde de med Oslo–Hemsedal, sedan ändrade de till Oslo–Norefjell som är en väldigt mycket kortare sträcka. Och det klarar bilen fint, men nu har de tagit bort löftena helt. Kanske var de lite för optimistiska, och så har väl reklambyrån kommit med ett förslag som ingen tänkte på kunde bli ett problem”, fortsätter Svennungsen.

Polestar motsätter sig dock kravet på återbetalning.

ANNONS
ANNONS

”Polestar har kontaktats av NAF angående krav på prisavdrag där de uppgett att de hjälper en av sina medlemmar. Vi bestrider starkt detta krav. Alla elbilar som säljs i Europa mäter sin räckvidd enligt testmetoden WLTP, vilket ger konsumenten en möjlighet att jämföra elbilars räckvidd”, deklarerar Brent Ellis på Polestars presstjänst i ett mejl till TT.

Återkravet på Polestar är inte det enda. Även tvistfinansieringsfirman Kapatens organiserar ett liknande gruppkrav mot företaget, vilket Dagens Industri tidigare berättat om.

Läs även: Polestar tar inte 4,7 miljarder kronor [DagensPS.se] »