Dagens PS

Över 16 000 mil i en elbil – så höll batteriet

ADAC har haft koll på en Volkswagen ID.3 under ett bra tag. (Foto: ADAC)
ADAC har haft koll på en Volkswagen ID.3 under ett bra tag. (Foto: ADAC)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 16 juli 2025Publicerad: 16 juli 2025

Är du nyfiken på hur en ID.3 står sig efter många års användning och otaliga mil på vägarna? Vi har granskat en omfattande studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Resultaten avslöjar överraskande insikter om batteriets livslängd, prestanda och de utmaningar som kan uppstå med modern teknik.

Anmärkningsvärda resultat

ADAC, Tysklands motsvarighet till Riksförbundet M Sverige, har genomfört ett omfattande långtidstest av en Volkswagen ID.3. Målet var att ta reda på hur en modern elbil står sig efter en betydande körsträcka och vad som händer med den mest kostsamma komponenten – batteriet.

Efter över 160 000 kilometer på fyra år har man nu sammanställt en mellanrapport, och resultaten är anmärkningsvärda.

Den ljusblå Volkswagen ID.3 Pro S i utrustningsnivån “Tour”, som beställdes och levererades i maj 2021 för 48 550 euro (cirka 580 000 svenska kronor), har tjänat som testfordon.

Bilens ingenjörer vid ADAC Teknikcenter har noggrant följt bilens utveckling och den har dagligen använts för att kartlägga dess styrkor och svagheter i vardagen.

Noggranna kontroller har skett över tid. (Foto: ADAC)
Noggranna kontroller har skett över tid. (Foto: ADAC)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Batteriets hälsa överraskar positivt

En av de mest kritiska frågorna rör batteriets livslängd. Efter 160 000 kilometer passerar batteriet garantigränsen på 160 000 kilometer eller åtta år. Garantin gäller om batteriets hälsa, det vill säga dess “State of Health” (SoH), faller under 70 procent av den ursprungliga energikapaciteten.

ANNONS

ID.3:an i ADAC:s långtest ligger långt över den gränsen. Efter drygt 160 000 kilometer uppmättes batteriets hälsotillstånd till 91 procent SoH. Detta resultat är inom det förväntade spannet, även om Aviloo-testet som ADAC använder medger en tolerans på plus/minus 3 procent.

Värdet kan klassificeras som normalt och betryggande med tanke på körsträckan.

Detta är särskilt imponerande med tanke på att batteriet inte har behandlats skonsamt under testperioden. Ofta har batteriet laddats till 100 procent efter en körning för att nästa användare skulle kunna utnyttja hela räckvidden på upp till 400 kilometer.

Bilen har även stått längre perioder med full laddning, vilket normalt sett inte anses vara optimalt för batteriets hållbarhet.

Ni får dessutom veta andra kostnader som bilen krävt. (Foto: Volkswagen)
Ni får dessutom veta andra kostnader som bilen krävt. (Foto: Volkswagen)

Förbrukning och räckvidd

Volkswagen ID.3 är utrustad med ett 77 kWh batteri, det största i modellprogrammet, vilket ger en officiell WLTP-räckvidd på 525 kilometer. I verkliga förhållanden visade det sig att bilen kan uppnå cirka 400 kilometers räckvidd på motorvägen vid lugn körning.

Vid minusgrader bör man dock räkna med 300 till 320 kilometer.

En intressant observation är att räckvidden knappt har försämrats trots batteriets degradering över tid och körsträcka.

ANNONS

Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.

Vid starten av långtestet var räckvidden 438 kilometer, och vid den aktuella mätningen efter 172 000 kilometer var den 425 kilometer. Detta förklaras främst av effektivitetsoptimeringar genom mjukvaruuppdateringar.

Den genomsnittliga förbrukningen i vardagen var högre än i laboratorietester, vilket är normalt. Den uppmätta förbrukningen på provbänken enligt ADAC Ecotest-cykeln var initialt 20,0 kWh per 100 kilometer och vid 172 000 kilometer hade den sjunkit till 18,3 kWh per 100 kilometer, inklusive laddförluster.

Orsaken till den lägre förbrukningen är en ny mjukvaruversion som styr batteritemperaturen mer effektivt. Den beräknade förbrukningen över hela testperioden var 23 kWh per 100 kilometer inklusive laddförluster.

Hyundais hemliga plan avslöjad: “Vi är inte klara med bensin”

Hyundais vd avslöjar planerna för märkets prestandabilar. Trots elbilstrenden kan bensinmotorerna få en oväntad återkomst. I en värld där elektrifiering

Utmaningar med mjukvara och handhavande

Trots de positiva aspekterna har det funnits problem, särskilt när det gäller mjukvara och handhavande. Vid marknadslanseringen av ID.3 förekom ständiga problem med mjukvaruprogrammeringen.

Volkswagen utlovade åtgärder, men den stora mjukvaruuppdateringen till version 3.x för äldre ID-modeller dröjde länge och krävde besök på verkstad istället för trådlös uppdatering. Efter uppdateringen har dock vissa förbättringar märkts.

Provkörd: Bilen som fick hela Stockholm att stanna upp

Dagens PS provkör Rolls-Royce Spectre Black Badge – en elbil som förenar sagolik lyx med överraskande prestanda. Att kliva in i en Rolls-Royce är alltid

ANNONS

Så mycket kostar service på en ID.3

Underhåll för Volkswagen ID.3 krävs endast vartannat år, oberoende av körsträcka. Detta står i kontrast till fordon med förbränningsmotorer som skulle ha krävt minst fyra inspektioner vid samma körsträcka.

De två utförda servicetillfällena för ID.3, vid 74 271 kilometer och 176 604 kilometer, var dock inte billiga, med kostnader på cirka 5 000 svenska kronor respektive 4 270 svenska kronor för överskådliga arbeten.

En klimatservice efter fyra år kostade ytterligare 1 980 svenska kronor.

Utöver den reguljära servicen har ID.3:an behövt besöka verkstaden för flera reparationer.

Bland annat har en sprucken vindruta, en defekt drivaxel (ett känt problem hos Volkswagen), en trasig GPS-antenn, en skadad parkeringssensor och problem med laddluckans öppningsmekanism rapporterats.

Bilen blev även ståendes vid två tillfällen på grund av problem med 12-voltsbatteriet och en funktionsstörning i dörröppningssystemet.

Nya lyxåket är här – XPENG G9 med massage och spa

Nya XPENG G9 har genomgått en förfining med en minimalistisk design som lyckas kombinera europeisk elegans med en teknisk renhet. Fronten är djärv men

Ett övervägande positivt omdöme

ANNONS

Trots kritikpunkterna är slutsatsen efter 160 000 kilometer överlag positiv.

Bortsett från användningsproblemen har testarna klarat sig bra med ID.3 i vardagen. Bilen erbjuder bekväma utrymmen för fyra personer och en tillräckligt stor bagageutrymme.

På långa sträckor bidrar det balanserade chassit och de bekväma sätena till en behaglig atmosfär.

I stadstrafik imponerar den pigga drivlinan och den mycket lilla vändradien.

Studie: Varannan elbilsägare skrattar åt räckviddsångesten

Glöm oro för elbilen i sommartrafiken. Många rädslor är ogrundade, för elbilsförarna är mer nöjda än du kan ana. Visst är det skönt att slippa oroa sig

Missa inte:

Alkohol är alltid skadligt men riskerna ökar med åldern. News 55

Så undviker du låg ränta – och ser till att dina pengar växer. E55

Alla pratar om AI-hotet – men jobben blir fler. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS