Dagens PS

Nya suvar kör över motorcyklarna

Suvar ser inte motorcyklar
Av tio testade suvar var det bara en som fick godkänt när det gäller bilarnas automatiska bromssystem. Bara Subaru Forester klarade av att se och agera på en motorcykel som kom i dess väg. (Foto: IIHS)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Ett nytt amerikanskt krocktest visar att flera av marknadens nya suvar med automatbroms inte upptäcker en motorcykel som kommer i vägen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter osäkerheten med hur de autonoma systemen, som ett flertal biltillverkare erbjuder, fungerar i den verkliga trafiken, kommer nu nästa larmsignal.

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten IIHS har krocktestat ett antal nya suvar för att utvärdera säkerheten i deras automatiska nödbromsningssystem fungerar. Och resultatet blev skrämmande, säger organisationen i ett pressmeddelande.

Subaru klarade att bromsa.
Subaru Forsester var den enda bilen av de tio som testades som klarade sig utan anmärkning (Foto: IIHS)

Endast en av de tio bilarna som testades, klarade av testen på ett klart godkänt sätt. De övriga var sena i reaktionen och i några fall upptäckte inte bilen motorcykeln över huvud taget.

Bäst i test blev Subaru Forester som klarade alla uppställda kriterier och lyckades få ned bilens fart till 20 km/h innan den touchade motorcykeln.

Chevrolet sämst

Sämst i testet var amerikanska Chevrolet Equinox som inte varnade eller heller bromsade ned i tid. Sämst gick det i 70 km/h-testet då den knappt saktade ned alls utan körde över motorcykeln i stort sett i förändrad hastighet.

Nästan lika dåliga som Equinox var Mazda Mitsubishi Outlander, CX-5 och Volkswagen Taos som alla hade svårt att se och reagera på en motorcykel som kom i deras väg.

ANNONS
Alla 10 bilarna i testet
Subaru Forester var den enda av de 10 testade bilarna som gjorde bra ifrån sid. Så många som fyra var rent ut dåliga. Hade testen varit i verkligheten hade motorcyklisten garanterat omkommit med krock med dessa bilar. (Bild. IIHS)

Resten av de testade bilarna bedömdes i en fallande skala där Honda CR-V och Toyota RAV4 bedömdes i sammanhanget vara helt ok.

ANNONS

Senaste nytt

Dålig automatik

Slutsatsen är att suvarna automatiska bromssystem fortfarande har svårt att upptäcka andra hinder än vanliga bilar.

Detta är en erfarenhet att ta med sig för dig som har en bil med automatisk broms, att ännu bara se systemet som hjälp och inte som något att blint lita på.

Se mer från testen här och en intervju med en av IIHS representanter.

Läs också om hur Euro NCap ser tunga suvar som en trafikfara vid en krocksituation.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS