Dagens PS

MG:s första (eldrivna) sportbil är snart här

omslagsbild kommande mg sportbil front
Konceptbilen MG Cyberster har ett leende som påminner om den fiktiva staden Gothams ärkeskurk. (Foto: MG)
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz
Uppdaterad: 17 okt. 2023Publicerad: 03 aug. 2022

På Shanghai-mässan förra året visade MG upp konceptbilen Cyberster, en sportbil som i linje med MG:s nya DNA var tänkt som en ren elbil. Nu har MG släppt en video som avslöjar att produktionsbilen börjar närma sig lansering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En uppmjukad konceptbil

Konceptbilen präglades av ett extremt futuristiskt formspråk, även om vissa drag kanske kunde anses påminna om Morris Garage-sportbilarna från det förra seklets mitt. Strålkastarna var exempelvis runda som på en MGA eller MGB, men undangömda som på en Lotus Elan.

Överlag var det ett mer aggressivt och skarpt formspråk än på de klassiska brittiska sportbilarna. Akterns avkapade profil andades lite förra generationens Corvette och fronten präglades av ett leende till grill som skulle kunna ge Läderlappen mardrömmar.

Det vi ser i videon nedan är en mer avrundad design. Skälet torde vara en blandning av att fotgängare och alltför kantiga bilar inte kommer överens, och att släktskapet till MG ZS EV gör det klokast att lämna eventuella Lamborghini-ambitioner bakom sig.

ANNONS

Senaste nytt

Nya MG-sportbilen: halocar eller folkbil?

Även om det här tvivelsutan ska bli blien som kröner MG:s modellutbud, hyser vi förhoppningar om att den ändock ska bli en folksportbil à la historiska MG.

Att titeln på videon nedan är “Return of the Legend” kan tolkas som att våra önskningar kommer att gå i uppfyllelse. Kanske får den till och med ett namn som följer samma logik som på MGA, MGB och MGF. MGE är ju ledigt!

Att MG Cyberster påstods ha fyra elmotorer, en 0-100-tid på under tre sekunder, och en räckvidd som skulle få dagens klassledare att skämmas, pekar emellertid mot en ofolklig prislapp. Det hela kan förstås också skrivas av som ett muskianskt PR-trick.

ANNONS

Vilka slutsatser kan man dra utifrån videon?

Som sagt avslöjar videon ett lite annat formspråk än det vi sett på konceptbilen Cyberster. Även på detaljnivå går det att dra vissa slutsatser. Taket tycks bli en tygsufflett och dörrarna öppnas uppåt, på saxvis.

Strålkastarna är nu mer droppformade än runda, och ser inte ut att vara av det dolda slaget som på Cyberster. Den främre ljussignaturen tycks vara inspirerad av symbolen för kärnkraft.

Huruvida det är ett tecken på vad som kommer att krävas för att driva framtidens alla elbilar, eller om det symboliserar ett framtida kinesiskt världsherravälde motiverat av överlägsen vapenmakt, får var och en avgöra.

Om man tolkar det på det senare viset är det läge att överge läsningen till förmån för bunkergrävande. Bakljusen är nämligen tydligt inspirerade av Union Jack – symbolen för den gamla världsmakten.

Jämte Cyberster har flaggans betydelse som inspirationskälla förvisso tonats ned. Genom att ändra både mönster och proportioner har man fått ljussignaturen att se mer ut som två utåtpekande pilar än två halva flaggor.

Hantverk, arv och dålig kvalitet

Om det är något i videon som påminner om dagens MG-bilar är det hur påklistrat Morris Garage-arvet känns. 

ANNONS

Mot bakgrund av dramatisk musik får man se hur ljuset spelar över karossen, med diverse avbrott för att visa Union Jack fladdrandes i vinden, något gammalt kugghjul från den industriella epokens vagga, eller lejon som kutar runt på savannen.

Därtill ska man nämna de medelålderskrisande manshänder som vördnadsfullt smeker karossen och teatraliskt greppar ratten. Spiken i kistan måste ändock anses vara den pinsamt låga upplösningen. Tryck på play och se för egen del:

Hoppas att den låga reklambudgeten reflekterar MG-sportbilens prislapp, när den så småningom finns att köpa.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS