Nu kan du bli ägare till en Porsche 904 GTS från 1964 som har ägts av Robert Redford – om du har 14-16 miljoner kronor över, vill säga. 

ANNONS

Det är auktionshuset Bonhams som ansvarar för försäljningen av en riktig klassiker, en Porsche 904 GTS från 1964.

Porsche 904 har en mittmotor med fiberglaschassi och beskrivs av auktionshuset som den sista av Porsches berömda ”jättedödare” – modellen skördade framgångar på racingbanan.

Porsche 904 GTS
Bilen har genomgått fler restaurationer. (Foto: Bonhams)

”Det sista sportracinguttrycket för Porsches fyrcylindriga linje kom 1964 med ankomsten av 904 GTS Coupe. Den tog inte bara de två första platserna i det årets Targa Florio-evenemang utan var också tvåa i 1965 års Monte Carlo Rally och fick en mängd klassvinster, förutom många andra tävlingsframgångar”, skriver författaren Jonathan Wood om bilen i boken ”Porsche: The Legend”.

Just denna bil med chassinummer 904 012 var till en början utrustad med en Type 587/3 Carrera motor och köptes ursprungligen av Steve Earle, en välkänd entusiast och racerförare.

Han sålde den dock snabbt vidare, och den användes som tävlingsbil ett par år innan den hamnade hos Robert Redford – en av dåtidens största Hollywood-skådisar. Han behöll den drygt ett decennium, sedan dess har den ägts av en rad entusiaster och gått igenom flera restaurationer. Bilder ska finnas bevarade från restaurationerna, det gäller också dokumentationen från tidigare försäljningar och registreringar.

ANNONS
ANNONS
Robert Redford
Robert Redford var vid tiden han ägde denna Porsche en av världens mest kända skådespelare. Bild från 1980. (Foto: TT)
Porsche 904 GTS
Bilen har genomgått fler restaurationer. (Foto: Bonhams)
Porsche 904 GTS
Bilen kan bli din för 14 till 16 miljoner kronor. (Foto: Bonhams)

Auktionen håller på till den 3 februari och avslutas på Les Grandes Marques du Monde à Paris. Bilen säljs av en Porsche-entusiast från Danmark. Utropspriset ligger mellan 14 och 16 miljoner kronor enligt Bonhams hemsida. Där säljs också en 2014 Ferrari LaFerrari Coupé som tros gå för mellan 21 och 26 miljoner kronor.

Läs även: 10 dyraste bilarna 2021: Den gick för 190 miljoner [Dagens PS]