Skoda har återskapat sin retroklassiker 1100 OHC Coupé. Den första racern från 1959 har restaurerats där i stort sett alla delarna på bilen har återupplivats.

ANNONS

För att fira Skoda Motorsports 120-årsjubileum har de anställda på Skodamuseet och bilmärkets prototypcenter tillsammans restaurerat den första 1100 OHC Coupé från 1959, uppger Top Gear.

Skodas retroklassiker är återskapad

Till en början var planen att enbart restaurera chassit men istället har de flesta komponenterna fått ett rejält ansiktslyft och återanvänts tillsammans med originalmotorn som plockades från Skodas ingenjörskola i tjeckiska Mladá Boleslav. Den tjeckiska biltillverkaren har även använt historiska dokument för att kunna återskapa 1100 OHC Coupé så mycket som möjligt.

Skoda
Skoda 1100 OHC Coupé väger bara 555 kilogram och gör en maxhastighet på nära 200 km/h. (Foto: Skoda)

Skoda

Ytterligare en Coupé byggdes 1960 men den, precis som exemplaret från året innan, förstördes i trafikolyckor. Det är de delarna som nu har används till att återuppliva 1100 OHC Coupé.

ANNONS
ANNONS
Skoda
Växla tillbaka till slutet av 50-talet, genom den fyrcylindriga motorn. (Foto: Skoda)
Skoda
Racerkarriären för de två Skoda 1100 OHC Coupé varade från 1960 till 1962. 1966 såldes de till privata köpare när de inte längre fick tävla på grund av ändringar i regelverken. (Foto: Skoda)
Skoda
Hoppa tillbaka några årtionden till originalet. (Foto: Skoda)

Läs även: Bildspecial – Skodas nya läckerbit [Dagens PS]