Dagens PS

Kinesiska bilar kan läcka känslig information

Kinesiska bilar
Efter förra årets skandal med spionprogramvaror i kinesiska mobiler så tillsätter nu USA en utredning om även kinesiska bilar kan läcka känslig information. (Foto: Unsplash)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 02 mars 2024Publicerad: 02 mars 2024

USA öppnar en utredning för att se om kinesiska bilar utgör en risk för den nationell datasäkerhet. Detta tillkännagavs av Vita huset i veckan , med anledning av oro kring tekniken i uppkopplade bilar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utredningen leds av USA:s handelsdepartement och syftar till att undersöka om kinesiska bilar kan läcka känslig information.

Med tanke på den mängd data de samlar in om sina förare och passagerare, hur de använder kameror och sensorer för att detaljerat registrera information om omgivningen sår finns en uppenbar risk om den kan manipuleras eller styras på distans.

Som smartphones på hjul

Handelssekreterare Gina Raimondo betonade allvaret i denna fråga genom att beskriva uppkopplade bilar som “smartphones på hjul”, vilka utgör ett allvarligt nationellt säkerhetshot. “Dessa fordon är uppkopplade mot internet. De samlar in enorma mängder känslig data om förarna – personlig information, biometrisk information, vart bilen åker och så vidare” förklarade hon för NBC News.

Raimondo fortsatte med att belysa de potentiella farorna: “Så det krävs inte mycket fantasi för att inse hur en utländsk makt som Kina, med tillgång till denna typ av information i stor skala, kan utgöra ett allvarligt hot mot vår nationella säkerhet och amerikanska medborgares integritet.”

Kinas utrikesdepartement förklarade de kinesiska bilarnas globala popularitet beror på hård marknadskonkurrens och teknologisk innovation. De uppmanade USA att respektera marknadsekonomins lagar och principer för rättvis konkurrens.

ANNONS

Senaste nytt

Skandal med spionprogram i mobiler

Baserat på förra årets skandal där det avslöjades att ett antal kinesiska tillverkare förinstallerat spionprogram i mobilerna förklarar USAs Handelsdepertements oro.

ANNONS

Trots att det för närvarande importeras få kinesiska bilar till USA är tjänstemän oroliga att tullar inte är tillräckliga för att hantera problemet.

Biden har utfärdat ordern

Utredningen, som är den första åtgärden som vidtagits av handelsdepartementets Bureau of Industry and Security under verkställande order utfärdade av Biden, syftar till att skydda inhemsk information och kommunikationsteknik från hot mot nationell säkerhet.

Denna utredning är ett steg mot att skapa nya regleringar som förhindrar Kina från att använda avancerad teknologi i elfordon och andra så kallade anslutna fordon för att spåra förare och deras personliga information.

Raimondo betonade att man agerar nu, “innan kinesiska fordon blir utbredda i USA och potentiellt hotar vår integritet och vår nationella säkerhet”.

Relaterade artiklar:

Kinesiska bilar i uppförsbacke i Sverige. Dagens PS

EU sätter ned foten – vill stoppa kinesiska elbilar. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS