Företaget Ionity förser 24 länder i Europa med snabbladdare för elektriska fordon. Nu expanderar nätverket rejält i Sverige. 

ANNONS

Ionity är ett tyskt företag som förser det europeiska vägnätet med ström. De har en stor mängd snabbladdare som sträcker sig från norra Sverige till södra Spanien.

Stort samarbete

Nätverket är en gemensam satsning av flera biltillverkare. Med i samarbetet är bland annat BMW, Ford, Hyundai, Mercedes-Benz och Volkswagenkoncernen.

Just nu finns det 23 Ionity-stationer i Sverige, som tillsammans har 136 laddpunkter.

Ionity bygger nytt

Nu meddelar företaget att de kommer att bygga 12 nya stationer med 108 laddpunkter under 2023. Varje station ska kunna ladda sex till tolv bilar samtidigt.

Utbyggnaden sker i samarbete med fastighetsbolaget Regio, vilket ska möjliggöra placering av stationer i närheten av städer.

Vi stannade på Ionity i Gränna på roadtrip med Polestar 2. (Foto: Joel Sandberg)

Laddarna ska klara av en effekt på upp till 350 kW och vid full effekt teoretiskt kunna ladda ett elbilsbatteri till 80 procent på mellan 15 och 30 minuter, beroende på batterityp.

Placeras över hela Sverige

Ionity-laddarna sprids ut över hela landet, från Töre i Kalix kommun till Karlskrona i söder. De byggs även i Ljungby, Docksta och Jävre.

ANNONS
ANNONS

Ionitys mål är att hänga med i utvecklingen av det stigande antalet elektriska bilar och förse resenärer med laddmöjligheter.

Snabb utveckling

Statistiken visar att Sverige under 2022 fick nära 100 000 nya elbilar, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av den totala bilförsäljningen – en imponerande siffra som kräver många fler elbilsladdare för ett smidigt resande i framtiden.

Läs även: Tesla tredubblar antalet laddare [Dagens PS]
Läs även:
Mercedes lanserar eget laddnätverk [Dagens PS]
Läs även: Tesla öppnar snabbladdare i Åre [Dagens PS