Hyundai Ioniq 5 hyllas som ”årets bästa elbilsdesign”. Här är priserna för den retroinspirerade bilen.

ANNONS

Designspråket på nya Hyundai Ioniq 5 skiljer sig kraftigt från konkurrenternas och påminner om 1980-talet med kantiga linjer, menar BBC Top Gear. Men inte på något negativt sätt. Top Gear skriver att det är ”årets bästa elbildesign”.

Framför allt hyllar de utrymmet, med tre meter mellan axlarna kan vuxna sitta bakom vuxna i den femsitsiga bilen. Den har också ett rejält bagageutrymme.

”Välkommen till den goda cirkeln att inte behöva packa in en motor, växellåda eller avgas”, skriver Top Gear.

Hyundai Ioniq 5
(Foto: Hyundai)
Hyundai Ioniq 5
(Foto: Hyundai)

Första på nya plattformen

Ioniq 5 är den första bilen att byggas på Hyundais nya elbilsplattform E-GMP, och kommer att följas av Ioniq 6 som är en sedanmodell och Ioniq 7 som är en större suv.

Hyundai Ioniq 5 släpptes i en ”first edition”-modell som sålde slut på fyra dagar redan i april, men nu har Hyundai släppt priserna för de ordinarie modellerna. Den säljs med två olika batterivarianter och två möjliga utrustningspaket, antingen i bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Hyundais återförsäljare tar emot beställningar nu, med beräknad leverans strax efter sommaren.

Standard Range-batteriet är på 58 kWh och erbjuds bara med bakhjulsdrift. Bilen har då 170 hästkrafter en räckvidd på upp till 384 km enligt WLTP-standarden. Den säljs till ett kampanjpris på 469 900 kronor, före klimatbonusen på 70 000 kronor.

Hyundai Ioniq 5
(Foto: Hyundai)

Upp till 305 hästkrafter

Det större batteriet är på 72,6 kWh ger en effekt på 217 hästkrafter och en räckvidd på 481 kilometer med bakhjulsdrift. Kampanjpriset för modellen ligger på 499 900 kronor.

ANNONS
ANNONS

För 534 900 kronor kommer bilen med dubbla motorer och fyrhjulsdrift. Den har då en effekt på 305 hästkrafter, men räckvidden krymper något till 460 kilometer.

Vill man ha utrustningspaketet advanced, med bland annat head up-display med AR-teknik, körassistent och 360-graders kamera, stiger priset med 40 000 kronor. Det går att välja till på alla modellerna.

Läs mer: Hyundai släpper nya elbilar – aktien rusar