Dagens PS

Från sjukhussalen till bilfabriken

När två världar möts. (Foto: Getty Images, bilen är ett montage)
När två världar möts. (Foto: Getty Images, bilen är ett montage)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 16 juli 2025Publicerad: 16 juli 2025

En banbrytande teknik som hittills främst förknippats med sjukvården har nu intagit bilfabriken, med förbluffande resultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Denna innovation lovar att dramatiskt förbättra kvaliteten och effektivisera utvecklingsprocessen i bilfabriken. Upptäck hur ett välkänt bilmärke transformerar sin produktion med hjälp av en medicinsk uppfinning.

Avancerad teknik möter bilproduktion

Inom bilindustrin ser vi en ökande trend där avancerade bildtekniker och maskininlärning integreras i olika applikationer. Ofta handlar det om att diagnostisera problem, särskilt inom kvalitetskontroll.

Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.

Ett exempel är kamerasystem som används för att identifiera skador på fordon, som nyligen uppmärksammades när ett biluthyrningsföretag började använda det för att debitera kunder för repor på navkapslar.

General Motors (GM) har dock tagit detta ett steg längre genom att anamma datortomografi (CT-skanning), en teknik som på ett intelligent sätt har anpassats från medicin till tillverkningsindustrin, skriver Ars Technica.

Många har kanske åsikter om GMs strategiska beslut, vare sig det handlar om nedlagda bilmärken, förändringar i designen av ikoniska modeller som Corvette, eller övergivandet av populära system som Apple CarPlay.

Trots dessa diskussioner är det svårt att bortse från företagets ingenjörers kreativa förmåga, vilket understryks av denna nya tillämpning.

Detta kan spara både tid och pengar för branschen. (Foto: Masantocreative på Unsplash)
Detta kan spara både tid och pengar för branschen. (Foto: Masantocreative på Unsplash)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Från röntgen till 3d-avbildning i bilfabriken

Enligt Ed Duby, chef för tillverkningsteknik på GM, började företaget initialt använda röntgen för tvådimensionell kvalitetskontroll av gjutgods under utvecklingsprocessen.

“Precis som inom medicinen, där röntgen och CT-skanning används för att diagnostisera problem utan att behöva utföra operationer, ville vi göra detsamma med vårt gjutgods”, förklarar Duby.

Syftet var att identifiera defekter tidigt i processen för att kunna ändra tillverkningsmetoderna och därmed undvika problem senare. Tidigare var destruktiva tester standard, vilket innebar att gjutgodset skars i bitar för att upptäcka inre fel – en både arbetskrävande och tidskrävande metod.

Införandet av CT-skannrar för 3D-avbildning av delar under utvecklingsfasen har revolutionerat denna process. Duby uppger att detta har förbättrat den initiala kvaliteten med hela 90 procent och dessutom minskat utvecklingstiden med en tredjedel.

Denna metod minimerar behovet av fysiska ingrepp och möjliggör en mer datadriven och simuleringsbaserad utveckling, vilket är avgörande för framsteg.

Meta skrotar AI-strategin – och gör en Tesla i stället

I väntan på permanenta anläggningar bygger Meta, avslöjar ny rapport, tillfälliga miljardkluster av GPU:er i tält.

Framtidens tillverkning drivs av data och ai

De datauppsättningar som genereras från CT-skanningen har ett värde som sträcker sig bortom enbart kvalitetskontroller.

ANNONS

Mike Trevorrow, senior vice vd för global tillverkning på GM, betonar vikten av att samla in så mycket data som möjligt.

“Ju mindre vi behöver göra fysiskt, desto mer kan vi göra med matematiska modeller och simuleringar, ju mer data samlar vi in”, säger Trevorrow.

“Vi är ett företag som har sysslat med detta i 100 år. Vi önskar att vi hade samlat in all data från allt vi har provat, vilket då skulle möjliggöra nyare teknologier som AI och annat för att ge oss ännu bättre prediktiva förmågor”.

Denna satsning på avancerad bildteknik är ett tydligt tecken på hur bilindustrin, ledd av företag som GM, anammar innovationer från andra sektorer för att förbättra effektivitet, kvalitet och förbereda sig för en framtid där data och artificiell intelligens spelar en alltmer central roll.

Myndigheten agerar: Nya lagkrav väntar bilägare

Bländande strålkastare har länge varit en källa till frustration i trafiken, och nu tyder mycket på att problemet har eskalerat. Forskare och experter

Missa inte:

Osynlig buckla gav oväntad räkning – Hertz AI ser allt. Dagens PS

Provkörd: Bilen som fick hela Stockholm att stanna upp. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS