Dagens PS

Rapport: Bilkörandet ökar oväntat

Vi kör bil mer än någonsin. (Foto: Getty Images)
Vi kör bil mer än någonsin. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 28 apr. 2025Publicerad: 28 apr. 2025

Svenskarna gasar på som aldrig förr. Ny statistik visar en oväntad ökning av bilkörandet – ett hot mot klimatet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya siffror avslöjar en oväntad vändning i svenskarnas resvanor. Efter en period av minskat bilåkande visar färsk statistik från 2030-sekretariatet att genomsnittssvensken under 2024 körde hela 636 mil med bil.

Det är en ökning jämfört med 2023 då snittet låg på 624 mil. Denna utveckling riskerar att sätta käppar i hjulet för Sveriges ambitiösa klimatmål.

Varning: Dessa begagnade bilar tappar värdet snabbare än du tror

En del begagnade bilar minskar i värde i en oväntat snabb takt, vilket kan innebära större ekonomiska förluster än vad köparna räknat med. Tesla Model S

Billigare bensin och återgång till kontoret

Enligt Per Östborn, ansvarig för 2030-sekretariatets indikatorer, är de lägre priserna på drivmedel en starkt bidragande orsak till den ökade körsträckan. Han menar att den tidigare nedåtgående trenden sedan 2007 och 2010 nu ser ut att brytas. Även det faktum att fler arbetsplatser återgår till fysisk närvaro kan spela en roll i att fler väljer bilen till och från jobbet.

ANNONS

Senaste nytt

Bilkörandet sätter klimatmål i farozonen

De ökade körsträckorna innebär naturligtvis en ökad belastning på klimatet. Samtidigt har utsläppen per kilometer från bilparken ökat till följd av den sänkta reduktionsplikten. Att färre nya elbilar säljs och att många befintliga exporteras bidrar ytterligare till att minska takten i omställningen mot en mer hållbar transportsektor.

Tjäna pengar på felparkerade bilar – ny svensk app

Har du någonsin irriterat dig på bilar som blockerar din utfart, ställer sig på laddplatser utan att ladda eller helt enkelt parkerar mitt i vägen? Nu kan

Dyrare kollektivtrafik och bristande tillit

ANNONS

Mattias Goldmann, vd för 2030-sekretariatet, pekar på en oroväckande utveckling där kostnaden för kollektivtrafik ökar samtidigt som priset på fossila bränslen sjunker. Han menar också att bristen på tillförlitlighet i tåg- och busstrafiken gör att många väljer bilen som ett säkrare alternativ för att komma fram i tid.

“Nu behövs en tydlig stimulans till delat resande, förslagsvis genom det färdmedelsneutrala resebidrag som riksdagen redan beslutat men regeringen inte genomfört”, säger Goldmann.

Pläderar för rätt till distansarbete

2030-sekretariatet lyfter även frågan om distansarbete. Att många företag återgår till krav på fysisk närvaro ökar pendlingstrafiken, särskilt under rusningstid.

Goldmann föreslår att Sverige borde ta efter länder som Storbritannien och Spanien och införa en lagstadgad rätt till distansarbete någon dag i veckan, eller att arbetsgivaren måste motivera skriftligt varför det inte är möjligt.

“Det skulle ge ökad tydlighet och bromsa trenden att på slentrian begära att medarbetarna är mer fysiskt på plats”, avslutar han.

Lista: Tio oförglömliga bilresor i Europa

Europa bjuder på otroliga vägar. Följ med på 10 episka bilresor fyllda med äventyr och hisnande vyer som bara väntar på att upptäckas. Att uppleva Europa

Läs också:

Svenskt företag revolutionerar vården: “Förhindrar amputationer”. News 55

ANNONS

Elbil för under 1 000 kronor i månaden? E55

Domedagsspiralen som kan fälla USA:s ekonomi. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS