Se upp om du åker på bilsemester i Europa – vägarna kryllar av stressade, aggressiva, fartblinda och i vissa fall berusade bilförare.

ANNONS

I en ny undersökning med 12 400 européer svarar nästan åtta av tio, 79 procent, att de inte har så mycket positivt att säga om bilförare från andra länder i Europa.

Däremot är de stolta över sin egen prestation vid ratten.

Det här berättar CNN och förklarar att undersökningen är gjord av Ipsos på uppdrag av Frankrikes Vinci Autoroutes, infrastrukturansvarig för de franska motorvägarna.

I rapporten, som omfattar elva länder med minst 1 000 personer i varje land, berättar européerna om sin egna körvanor och hur de ser på andras sätt att köra bil. Både på hemmaplan och utomlands.

Många anser att de har stora friheter att bete sig hur som helst på motorvägarna. Exempelvis tycker polackerna det.

ANNONS
ANNONS

Stor varningsflagg hissas på Europas vägar

Och britter uppger att de inte är sig själva bakom ratten.

Franska bilförare kännetecknas i hög grad av att vara stressade, och det här med hänsyn till medtrafikanter är det inte så mycket bevänt med, det blir mer godtyckligt.

Spanjorer och britter är i vart fall minst dömande, framgår det, när det gäller synen på bilister från andra nationer.

Bland grekerna tycker däremot fler än nio av tio, 91 procent, att bilförare från andra länder är miserabla i trafiken.

Dock beter sig grekerna mest bedrövligt själva på vägarna. I rapporten heter det att bilförare från Grekland har ett ”ociviliserat beteende” där de tutar, kör om på fel sida, hoppar ur bilen och skäller på andra bilister och är de som retar sig mest på framförvarande bilar.

ANNONS
ANNONS

”Så håll ögonen på backspegeln om du planerar en resa till Grekland i sommar”, skriver CNN och konstaterar att greker dessutom är kända för att köra bil samtidigt som de sitter och leker med sin smartphone.

Grekerna toppar även listan över fartdårar över fartdårar. De utmärker sig med flest rödljuskörningar och gillar inte att sakta ned vid vägarbeten.

Läs även: Polisens nästa superbil— Volvo Cars värsting på el [Dagens PS]