Dagens PS

Callum Skye: Ny skapelse för el i vildmarken

Callum Skye
Den är faktiskt ball som få – nya Callum Skye. Nu håller vi bara tummarna för att denna elbil för skogen kommer i produktion. (Foto: Callum)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Hittills har eldriften mest hållit sig on road. Det vill designern Ian Callum ändra på med sin nya skapelse Callum Skye.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi misstänker att du just nu sitter och funderar. Ian Callum – känns inte det namnet bekant?

Och visst, du har så rätt. Har du följt med i automobilens utveckling i Europa – och då kanske speciellt den i England – är Ian Callum ett mycket känt namn.

Det är såhär Ian Callum ser ut. Eller i alla fall såg ut när det var Aston Martin som var hans arbetsgivare. (Foto: Jaguar)

Som före detta designchef hos Aston Martin, Jaguar och Ford, delar han bakgrund med bland annat Henrik Fisker i den ytterst exklusiva klubben av de som har jobbat på Aston Martin, Jaguar och Ford och som dessutom har slutat där.

Eget bilmärke

Nu delar också Callum och Fisker på en grej till i livet. De har båda startat ett eget bilmärke. Henrik Fisker drog igång sin fabrik för några år sedan med sitt efternamn som varumärke. Nu gör alltså Ian Callum detsamma.

Callum Skye
Klart du ska åka el ute i naturen. Tyst, lugn och skönt. Ännu är Callum Skye ensam i denna nisch. Men vänta bara… (Foto: Callum)

“There’s a hole in my bucket”, lyder den gamla barnsången. Och det är just ett hål som Ian Callum nu har hittat och avser att fylla med sin nya bil Callum Skye.

ANNONS

Hålet denna gång finns i elbilsmarknaden. Konkurrensen där är stenhård när det just gäller bilar för stenhårt underlag. Kliver vi av vägen och vill se oss omkring i skog och mark, är utbudet näst intill noll om vi vill åka eldrivet.

ANNONS

Senaste nytt

Leka på sidan av

Skye är därför framtagen för att bli en smidig och rolig leksak vid sidan av vägen.

Bilen kommer storleksmässigt och känslomässigt att bli en blandning mellan en stor fyrhjuling och en Ford Fiesta.

Utseendet är dock i en egen kategori. Avhuggen bak och lika avhuggen fram. Däremellan en smekande ellipsform på taket och sidor som ser ut att vara hämtade från en katalog över konceptbilsdetaljer.

Callum Skye
Stadsvarianten på bilen är lite mer sansad i sin design. Eller nej, den är lika vild den faktiskt. Är detta framtidens design, eller har dessa former redan passerat sitt bäst-före-datum? (Foto: Callum)

Med 42kWh-batterier får du hålla dig inom en 17-milsradie för att inte bli stående i barrskogen. Bilen är dock inte framtagen för att kunna ta dig genom Gobiöknen, utan mer för dig som bara vill titta dig omkring i närområdet, när asfaltsvägarna blivit för tråkiga.

Stadsvariant

ANNONS

Bilen kommer också finnas i en mer sansad gatuversion. Kanske som en trevlig shoppingbil eller familjebil för den lilla familjen. Coupén på både on- och offroad-varianten rymmer i alla fall 2+2 tittade i coupén.

Priser och andra data kommer under 2024. Då får vi också se om bilen kommer i serieproduktion eller bara blir en kul stjärna på konceptbilshimlen.

Läs mer:

Om vad Callum design håller på med

Kan Volvo bli årets bil? (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS