Elförsörjningen är under press. Kylan får elpriset att rusa, och värst är läget för kunderna i södra Sverige.

ANNONS

Det kalla vädret ser ut att stanna. Åtminstone till februari. Det kan innebära saftiga räkningar för många svenska elkunder.

”Kylan driver upp värmelasten och därmed elpriserna, särskilt i Norden”, säger Arne Bergvik, chefsanalytiker på kraftbolaget Jämtkraft, till Di.

Dagspriset på den nordiska elbörsen Nordpool är för närvarande högst i södra Sverige, med drygt 74 öre per kilowattimme.

Extrema skillnader

Priserna som i norra halvan av landet tidigare låg strax under de i söder, föll tillbaka till omkring 43 öre/kWh, vilket innebär att prisskillnaderna inom landet nu för tillfället åter är extremt stora.

Det gör att priserna i södra Sverige under vissa timmar under fredagen är dubbelt så höga som i norra delen av landet.

ANNONS
ANNONS

”Just nu finns en överföringsbegränsning i stamnätet mellan norra och södra Sverige. Det har viss prispåverkan särskilt under topplast”, förklarar Arne Bergvik.

Elpriset i Sverige hänger i hop med elpriset i övriga Europa. Det beror på att priset på utsläppsrätter är det högsta sedan 2008, men även på att gas- och kolpriserna rusat till rekordnivåer.

Dyrt framöver

Kommer det bli billigare elpriser framöver? Knappast, enligt Arne Bergvik.

”Jag tror att priserna kan fortsätta vara höga. Dels för att kylan ser ut att hålla i sig, men också på grund av att det har blivit dyrare att producera el med kol- och gaskraftverk i Europa”, säger han och avslutar:

Det höjer värdet på all el, även den i Norden.”

Läs mer: Domen hård mot lag som ger högre elpriser

ANNONS
ANNONS