På onsdagen uppgav WHO att omikron nu har spridit till 23 länder. Samtidigt hindrar inte reseförbuden spridningen av virusvarianten enligt WHO:s generaldirektör.

ANNONS

Omikron har nu hunnit spridas till 23 länder enligt WHO och generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus uppskattar att den siffran kommer att öka, skriver CNBC.

”WHO tar utvecklingen väldigt seriöst och det borde alla länder göra”, sa han i ett uttalande på onsdagen och tillade att ”viruset kommer fortsätta att spridas så länge vi tillåter det”.

Afrika bör inte straffas

Fortfarande återstår många frågor kring kring hur pass starkt skydd de redan tillgängliga vaccinen utgör mot omikronvarianten. Samtidigt sa Tedros Adhanom Ghebreyesus att det var bekymmersamt att södra Afrika straffas ”för att de gör det rätta”.

Reseförbuden kommer inte hindra den nya varianten från att spridas, utan innebär istället ”en tung börda på människors liv och försörjning”.

Större tillgång till vaccin

Istället bör samma redskap användas som vid delta, uppger han, med bland annat kontroller och karantän av inresande passagerare. Fortfarande behöver en stor del av världens länder få tillgång till vaccinen eftersom de i nuläget är grogrunder för nya virusvarianter enligt WHO.

ANNONS
ANNONS

”Om länder och individer inte gör vad de kan för att stoppa spridningen av delta så kommer de inte kunna stoppa omikron heller”, klargjorde Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Läs även: Aktier och olja gick ner – omikron skapade oro [Dagens PS]