Dagens PS

Varningen: Skadliga ämnen i papperssugrör

Skadliga ämnen i papperssugrör
Nu har det visat sig att papperssugrör inte är det miljövänliga alternativ till plastsugrör som vi tidigare trott. (Foto: Unsplash)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 29 aug. 2023Publicerad: 29 aug. 2023

På senaste år har det kommit flera olika alternativ till sugrör i plast som ska vara bättre för miljön. Nu visar det sig att det finns skadliga ämnen i bland annat papperssugrör. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie utförd av belgiska forskare visar att upp till 90 procent av papperssugrör kan innehålla skadliga ämnen för både miljön och kroppen, skriver Illustrerad vetenskap

Papperssugrör kom som ett miljövänligare alternativ när engångsartiklar i plast, exempelvis sugrör, förbjöds av Europaparlamentet för några år sedan. 

PFAS i flera växtbaserade sugrör

Bakgrunden till studien var att amerikanska forskare upptäckte evighetskemikalier, även kallade PFAS, i växtbaserade sugrör redan 2021. 

Forskarna undersökte 39 olika märken av sugrör i materialen papper, glas, bambu, plast och rostfritt stål. Av fem material är det bara ett som inte innehåller skadliga ämnen. 

Läs mer: Kaffesump revolutionerar betongen

Hela 69 procent av de olika märkena innehöll PFAS men det var papperssugrör som oftast innehöll de kemiska ämnena. 90 procent av papperssugrören innehöll skadliga kemikalier. 

Perfluoroktansyra, som sedan 2020 varit förbjudet att använda och framställa, var ett av de PFAS-ämnen som forskarna upptäckte mest i sugrören. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Skadliga ämnen även i bambusugrör 

I bambusugrör hittade forskarna PFAS i 80 procent av de undersökta märkena. 

Det var bara i stålsugrör som forskarna inte hittade några PFAS-ämnen. 

Koncentrationerna av PFAS utgör dock troligtvis en begränsad risk för vår hälsa, poängterar forskarna, då de är få som använder dem i vardagen. Däremot är ämnena svårt nedbrytbara och kan finnas kvar i kroppen i flera år. Därmed kan koncentrationen i kroppen byggas upp över tid. 

Vet inte var kemikalierna kommer ifrån 

Forskarna vet inte om PFAS i sugrör är ett resultat av föroreningar i jorden som materialet har odlats i, vattnet som krävs för att framställa dem eller om det tillsatts i produkterna under själv produktionen. 

Forskarna vet heller inte om evighetskemikalierna läcker ut i vätskan från sugrören. 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS