Dagens PS

Här satsas åter på kärnvapen

Los Alamos
Los Alamos är åter igen i strålkastarljuset. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 sep. 2023Publicerad: 25 sep. 2023

Nu tillverkar de åter igen kärnvapen, den största storsatsningen sedan andra världskriget. Los Alamos i New Mexico drar till sig expertis som behövs i tillverkningen av plutoniumkärnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Los Alamos var platsen där “Manhattan Project” höll till i tillverkningen av världens första atombomb. Det har gått 80 år sedan dess, och nu hamnar Los Alamos åter igen i fokus – sedan platsen i New Mexicos ökenlandskap deltar i USA:s mest ambitiösa kärnvapensatsning sedan andra världskriget, berättar CNBC.

Los Alamos växer snabbt – satsar på kärnvapen

De senaste två åren har Los Alamos National Laboratory vuxit med över 3 000 nya anställda till sammanlagt över 17 000. Precis som under tillverkningen av den första atombomben så råder det fortfarande stor sekretess kring vad som verkligen pågår inne på området. Det står dock klart att landet vill modernisera och utöka sin kärnvapenarsenal genom tillverkningen av plutoniumkärnor – nyckelkomponenter till kärnvapen.

“Det vi gör här är meningsfullt. Det här är inte ett jobb, det är ett yrke som hjälper till att bidra”, säger James Owen, en av labbcheferna.

“Nackdelen är att vi inte kan berätta för folk om alla coola saker vi gör här.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ny film sätter orten på kartan – igen

Los Alamos har även fått en annan revansch på sistone – där filmen “Oppenheimer” sätter orten på kartan och lockar turister att komma hit.

Tekniken som ingenjörerna använder nuförtiden har givetvis kommit långt, men sekretessen och den orubbliga pliktkänslan i samhället hänger fortfarande kvar här sedan 1940-talet.

Läs även:

Nordkorea lanserar kärnvapenbestyckad ubåt – Dagens PS

Kärnvapenprov – atombomben inuti dina celler – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS