Tonåringar, och särskilt tonårstjejer, som dricker alkohol ensamma har en strakt ökad risk för alkoholmissbruk senare i livet.

ANNONS

En ny studie visar att den som dricker alkohol i ensamhet under tonåren och som ung vuxen kan få en starkt ökad risk för alkoholmissbruk senare i livet och för kvinnor är det extra sannolikt, det rapporterar CNN.

Kasey Creswell, docent i psykologi vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Pennsylvania, berättar för CNN att flera studier nu har visat att ensamt alkoholdrickande ökade som ett resultat av pandemin.

Starkare samband för flickor

Hon säger vidare att studier även har visat att sambanden mellan ensamt drickande och alkoholproblem är starkare för unga kvinnor än för unga män.

”Detta är särskilt oroande med tanke på att det nyligen har skett en ökning av ensamt drickande bland amerikanska tonårsflickor”, säger hon till CNN och berättar att studier även har visat att många unga har drabbats av ökad stress relaterad till pandemin samt negativa känslor och problem med sin mentala hälsa.

”Den primära anledningen till att unga människor dricker ensamma är att hantera negativa känslor, och att utveckla en sådan relation med alkohol under pandemin kan placera ensamma drickare på en bana av ökad alkoholanvändning, vilket möjligen kan resultera i fler alkoholrelaterade problem,” säger Kasey Creswell till CNN. 

4 500 ungdomar ingick i studien

Hon har tillsammans med ett team från University of Michigan analyserat data från studien Monitoring the Future, en pågående undersökning med 4 500 tonåringar som tillfrågats om sina dryckesvanor under sitt sista år på High School, USA:s motsvarighet till gymnasiet.

När de medverkande var 22 till 23 år samlades ytterligare data in och igen när de var 35. Cirka 25 procent av tonåringarna och 40 procent av de unga vuxna som dricker alkohol rapporterade i studien att de drack ensamma.

Mycket lägre risk för tonårspojkar

Studien fann att jämfört med personer som endast dricker i sociala sammanhang hade de som drack ensamma under sitt sista år på High School en 35 procent högre risk att utveckla alkoholmissbruk vid 35 års ålder.

ANNONS
ANNONS

”Oddsen för symtom på alkoholmissbruk vid 35 års ålder var 86 procent högre för tonårstjejer som drack ensamma. Däremot var oddsen för symtom på alkoholmissbruk vid 35 års ålder endast 8 procent högre för tonårskillar som drack ensamma, säger Kasey Creswell till CNN. 

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Berusningsdrickande på helgen – ökande problem bland unga [Dagens PS]