Alkoholkonsumtion mäts vanligtvis i hur mycket man dricker under en vecka, men om veckans konsumtion är måttlig beror på hur utspritt drickandet är. 

ANNONS

Att dricka något glas vin till middagen då och då och bara dricka några extra glas vid en tillställning på helgen kan vara att betrakta som måttlig alkoholkonsumtion eftersom konsumtionen ofta mäts över en vecka, det skriver CNN.

”Detta gör att många som dricker felaktigt antar att en måttlig genomsnittlig konsumtionsnivå är säker, oavsett dryckesmönster”, säger Rudolf Moos, professor emeritus i psykiatri och beteendevetenskap vid Stanford University School of Medicine, i ett uttalande, skriver CNN.

Han är medförfattare till en nyligen publicerad studie som fann att personer över 30, med en måttlig alkoholkonsumtion, ofta drack fem eller fler drinkar i rad inom en kort tid på helgen, vilket är att betrakta som omåttligt drickande.

Berusningsdrickande är inte bra

Studien visar att de som drack på det här sättet var fem gånger mer benägna att uppleva flera alkoholproblem, som att skada sig, ha emotionella eller psykiska problem på grund av alkohol och att ha behov av att dricka alkohol för att få samma effekt, uppleva alkoholpåverkan på jobbet, i skolan eller när de tog hand om sina barn.

”Vad detta betyder är att en individ vars totala konsumtion är sju drinkar på lördagskvällen uppvisar en större riskprofil än någon vars totala konsumtion är en daglig drink med middag, även om deras genomsnittliga konsumtion är densamma,” säger Charles Holahan professor i psykologi vid University of Texas i Austin, USA, till CNN.

Ett ökande problem

Tidigare studier om att dricka för mycket har fokuserat på yngre människor, tonåringar eller universitetsstudenter, som dricker mycket vid ett krogbesök, något som är vanligt förekommande i den generationen.

Enligt CNN visar dock statistik att många över 30 också konsumerar alkohol på det sättet och problemet ökar, särskilt bland kvinnor och vuxna över 65. Charles Holahan menar att nivån av berusningsdrickande bland vuxna kan undgå folkhälsoorganisationer eftersom de dricker en måttlig genomsnittlig nivå.

”För närvarande är berusningsdrickande bland måttliga drickare i stort sett oupptäckt i primärvårdsmiljöer”, säger han till CNN.

ANNONS
ANNONS

Kvinnor extra känsliga

Enligt National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, är kvinnor särskilt känsliga för alkoholens effekter. Hos kvinnor uppträder alkoholrelaterade problem snabbare vid lägre alkoholkonsumtion än hos män och kvinnor är mer mottagliga för alkoholrelaterade hjärnskador och hjärtsjukdomar.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny studie om dryckesvanor: Därför dricker träningsmänniskor mer [Dagens PS]